Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cranberrysupplement voorkomt blaasontsteking bij kwetsbare ouderen

Ouderen met een hoog risico op een urineweginfectie kunnen door het regelmatig gebruik van supplementen met cranberryconcentraat het aantal blaasontstekingen met meer dan 25% verminderen.
Cranberrysupplement voorkomt blaasontsteking bij kwetsbare ouderen

Bij meer dan 20% van deze ouderen ontwikkelden zich helemaal geen urineweginfecties meer. Dat blijkt uit de eerste, grote cranberrystudie die is uitgevoerd in verpleeghuizen. De afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het Leids Universitair Medisch Centrum verrichtte deze studie in 21 Nederlandse verpleeghuizen, gefinancierd door ZonMW en de leverancier van het cranberryconcentraat Springfield Nutraceuticals.

Bijna 50% van de kwetsbare ouderen in het verpleeghuis heeft regelmatig last van urineweginfecties (blaasontstekingen). Maar liefst 25% van alle voorkomende infecties in verpleeghuizen is een urineweginfectie. Het belang om infecties te voorkomen is groot. Aan het onderzoek van een jaar namen 928 personen met gemiddelde leeftijd van 85 jaar deel. In de studie werden dagelijks twee cranberrycapsules met een specifieke samenstelling tegenover een placebo (middel zonder werkzame stoffen) gebruikt.

Indianen

Dat cranberry’s helpen om een urineweginfectie te voorkomen is al vele jaren bekend. ‘De Indianen wisten al van de geneeskrachtige werking van deze bessen’, vertelt drs. Monique Caljouw (PHEG). ‘In de bessen zitten onder andere zogeheten PAC-deeltjes, die hechting van bacteriën aan de blaaswand zouden voorkomen’, legt Prof. Dr. Jacobijn Gussekloo (PHEG) uit. Het nut van het innemen van andere cranberryproducten dan het in de studie gebruikte supplement wordt betwist. Cranberrysap heeft een zure smaak en het lukt patiënten vaak niet om voor langere tijd tweemaal daags een glas met de benodigde hoeveelheid te drinken. ‘Cranberrycapsules zijn daarom geschikter,’ meent Caljouw. Caljouw en Gussekloo vinden het gebruik van het cranberrysupplement een effectieve methode om urineweginfecties te voorkomen bij ouderen in het verpleeghuis. Andere preventiemethoden zijn minder geschikt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.