Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Crisishulp bij dementie schiet tekort

Bij 61 procent van de mensen met dementie blijft crisishulp uit, terwijl daar wel behoefte aan is. Dat blijkt uit een onderzoek van het NIVEL en Alzheimer Nederland onder 2400 mantelzorgers.

Hoewel mantelzorgers de professionele zorg over het algemeen niet slecht beoordelen, laat die hen op kritieke momenten in de steek, zo zeggen ze zelf. ‘We zien dat bijvoorbeeld agressieve of onrustige patiënten te laat crisishulp krijgen, terwijl er sprake is van een onhoudbare situatie’, zegt Gea Broekema, directeur van Alzheimer Nederland.

 

Geen crisishulp

61 procent van de mantelzorgers die het afgelopen jaar behoefte had aan crisisbegeleiding thuis of een spoedopname in een verpleeg- of verzorgingshuis, kreeg geen crisishulp. Bij mensen die wel crisishulp kregen, kwam deze in 15 procent van de gevallen te laat.

 

Diagnose stellen

Ook bij het stellen van de diagnose gaat het vaak mis. Minstens 1 op de 5 patiënten krijgt te laat een diagnose, waardoor ze gemiddeld 14 maanden rondlopen zonder diagnose. ‘Huisartsen, maar bijvoorbeeld ook thuiszorgmedewerkers of ouderenadviseurs, moeten meer alert zijn op alarmsignalen als ernstige vergeetachtigheid, veranderingen in gedrag of stemming’, zegt NIVEL-programmaleider Anneke Francke. ‘Veertien maanden vanaf de eerste klachten tot de diagnose is een gemiddelde. In het onderzoek werden ook gevallen beschreven waar het tot wel 6 jaar duurde.’

 

Bron: NIVEL

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.