Hoewel mantelzorgers de professionele zorg over het algemeen niet slecht beoordelen, laat die hen op kritieke momenten in de steek, zo zeggen ze zelf. ‘We zien dat bijvoorbeeld agressieve of onrustige patiënten te laat crisishulp krijgen, terwijl er sprake is van een onhoudbare situatie’, zegt Gea Broekema, directeur van Alzheimer Nederland.
Geen crisishulp
61 procent van de mantelzorgers die het afgelopen jaar behoefte had aan crisisbegeleiding thuis of een spoedopname in een verpleeg- of verzorgingshuis, kreeg geen crisishulp. Bij mensen die wel crisishulp kregen, kwam deze in 15 procent van de gevallen te laat.
Diagnose stellen
Ook bij het stellen van de diagnose gaat het vaak mis. Minstens 1 op de 5 patiënten krijgt te laat een diagnose, waardoor ze gemiddeld 14 maanden rondlopen zonder diagnose. ‘Huisartsen, maar bijvoorbeeld ook thuiszorgmedewerkers of ouderenadviseurs, moeten meer alert zijn op alarmsignalen als ernstige vergeetachtigheid, veranderingen in gedrag of stemming’, zegt NIVEL-programmaleider Anneke Francke. ‘Veertien maanden vanaf de eerste klachten tot de diagnose is een gemiddelde. In het onderzoek werden ook gevallen beschreven waar het tot wel 6 jaar duurde.’
Bron: NIVEL