Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Criteria herregistratie Wet BIG bekend

Het Ministerie van VWS heeft de definitieve criteria voor de verpleegkundige periodieke herregistratie in het BIG-register vastgesteld.
Criteria herregistratie Wet BIG bekend

Rob van der Peet, senior beleidsadviseur van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), maakte het nieuws bekend tijdens het Nursing Event afgelopen vrijdag 14 december in de Jaarbeurs in Utrecht.

Werkervaringseis
De minimale werkervaringseis voor herregistratie is 2080 uur bruto, inclusief zes weken ziekteverzuim, vakantie, zwangerschapsverlof, zorg- studie en buitengewoon verlof. Dit houdt in minimaal één dag per week werken gedurende vijf jaar (1840 uur netto). Is een verpleegkundige er langer dan twee jaar uit, dan moet bijscholing gevolgd worden aan een erkende mbo- of hbo-v-opleiding om voor de herregistratie in aanmerking te komen.

OK-assistent
Het werk moet worden uitgevoerd binnen de individuele gezondheidszorg en binnen het verpleegkundige deskundigheidsgebied. Dit betekent dat ook verpleegkundigen werkzaam als praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk, OK-assistent, anesthesiemedewerker of groepsleider in de verstandelijk gehandicaptenzorg voor herregistratie in aanmerking komen. Zij voeren verpleegkundige taken uit als observeren en begeleiden. Verpleegkundigen in een functie als verzorgende komen niet voor herregistratie in aanmerking, omdat zij niet op kwalificatieniveau 4 of hoger werkzaam zijn.

Docenten
Verpleegkundigen die niet in de directe patiëntenzorg werken, maar uit hoofde van hun functie op de hoogte zijn van de actuele stand van zaken binnen de verpleegkunde, kunnen gebruik maken van een gelijkstellingsbepaling. Voorbeelden zijn praktijkdocenten of skillslabdocenten. Docenten die alleen theoretische vakken geven, zullen een bijscholing moeten volgen.

Contract
Rob van der Peet adviseert verpleegkundigen in de thuiszorg die om ‘financiële of organisatorische redenen’ een contract als Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG) krijgen aangeboden, hier niet mee akkoord te gaan. Dit contract brengt immers hun herregistratie in gevaar.

Meer over herregistratie op nursing.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.