Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Cultuursensitieve zorg is kostenbesparend

Zorg afgestemd op de culturele achtergrond van de patiënt levert niet alleen kwalitatief betere zorg op, het is ook kostenbesparend. ZonMw stelt daarom geld beschikbaar ter ondersteuning van projecten om de migrantenzorg binnen ziekenhuizen te verbeteren.
Culturrsensitieve zorg verhoogt niet alleen de kwaliteit van zorg maar is ook kostenbesparend
Foto: ANP

20 tot 80 procent van de patiënten in Nederlandse ziekenhuizen heeft een migrantenachtergrond. Deze groep patiënten scoort gemiddeld lager wat betreft patiëntenuitkomsten, doelmatigheid en patiënttevredenheid. Begeleiding, voorlichting en scholing afgestemd op de culturele achtergrond van deze patiënten kan op al deze gebieden winst opleveren, aldus ZonMw en kennis en adviecentrum Pharos.

Cultuursensitieve zorg aan diabetespatiënten kan een groot stadsziekenhuis met 50 procent niet-westerse migranten 1,8 miljoen euro aan besparingen opleveren, bij een  investering van 550 duizend euro over een periode van vijf jaar. Zo rekent Pharos als voorbeeld voor in het rapport Ziekenhuiszorg voor migranten.

Gezondheidswinst

Behalve doelmatigheidswinst zorgt cultuursensitieve zorg ook voor een betere kwaliteit van leven en hogere arbeidspartcipatie. De gezondheidswinst in het voorbeeld van Pharos wordt geschat op gemiddeld een half jaar langer leven in goede gezondheid, ofwel een halve Qaly (quality adjusted life year) per patiënt. Uitgaande van het ziekenhuis in het voorbeeld vertegenwoordigt dit een economische waarde van 3 miljoen euro over een periode van 5 jaar. De kostenbesparing zit hem volgens Pharos vooral in minder poliklinische consulten door de medisch specialist: migranten met diabetes hebben slechtere gezondheidsuitkomsten en bezoeken vaker een specialist.

Business cases

Naar aanleiding van de berekeningen van Pharos roept ZonMw ziekenhuizen op om zelf met business cases te komen waarin het verbeteren van de zorg voor migranten hand in hand gaat met een kostenbesparing. Dit gebeurt binnen het kader van het programma ‘Koplopers in kwaliteit en kostenbesparing (KIKK)’. ZonMw stelt per business case maximaal 20.000 euro beschikbaar.

Aanvragen voor de ‘Diversiteits-KIKK’ kunnen worden ingediend tot en met 4 maart 2014.

2 REACTIES

 1. Cultuursensitieve (thuis)zorg zal de kwaliteit van deze zorg zeker ten goede komen.
  Als de tweede generatie niet westerse allochtonen en/of de derde generatie allochtonen c.q autochtonen jonge mensen enthousiast kan worden gemaakt voor diverse zorg/verpleegopleidingen, kan een multicultureel zorgteam verrijkt met die specifieke cultuurkennis een bijzondere en positieve bijdrage leveren aan deze groeiende groep cliënten.

 2. Lees alle reacties
 3. Ja, mee eens.
  Transculturele zorg..-de zorg die cultuurverschillen wil overbruggen- biedt veel voordelen en winsten.
  In principe is het gewoon patientgerichte zorg maar dan binnen het culturele kader van de patient.
  Uiteraarad moet je dan wel een scherp beeld en inhoud hebben over patientgerichtheid als concept en je moet enige kennis en aandacht hebben voor het culturele kader van de cliënt.
  Klinkt mooi, maar hoe doe je dat..?
  Misschien zou je heel praktisch gewoon kunnen bekennen dat je- misschien- weinig van die cultuur weet en gewoon vraagt HOE je hem/haar (die iemand uit een andere cultuur) het beste kunt helpen.
  Gewoontes, eten,activiteiten, familie, BEZOEK..! e.d.(groepscultuur, verplichting, eten meebrengen,grote aantallen e.d.)
  Probeer aansluiting te vinden bij de belevingswereld van de cliënt., wat houdt iemand bezig
  En..maak hem /haar niet te exotisch..helemaal niet nodig

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.