Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CWZ gaat versneld gespecialiseerd verpleegkundigen opleiden

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen wil proberen een tekort aan gespecialiseerd personeel tegen te gaan door pas afgestudeerde verpleegkundigen versneld te laten doorstromen naar een vervolgopleiding.

Nog dit schooljaar gaat het CWZ op zoek naar verpleegkundestudenten bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen die al een specialisatie voor acute zorg hebben gevolgd. Twee van hen krijgen bij wijze van proef een baan aangeboden met de bedoeling hen versneld te laten doorstromen naar de vervolgopleiding voor de intensive en medium care. Gewoonlijk is daarvoor twee jaar werkervaring vereist. Met een intensief en tegelijkertijd afwisselend eerste arbeidsjaar denkt het CWZ de periode te kunnen halveren, zonder in te hoeven boeten aan kwaliteit. Als de pilot slaagt dan zal het ziekenhuis de werkwijze op grotere schaal toepassen.

 

Tekort
In het hele land dreigt er een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen op ok’s, spoedeisende hulp, intensive care en dialyse. Eerder liet het CWZ al weten tijdelijke toeslagen te overwegen om werknemers in de zorg te behouden en aan te trekken. Ook werkt het CWZ met vijf ziekenhuizen in het land aan kwaliteitsverbetering om het werken aantrekkelijker te maken.

 

Loopbaanperspectieven
“Op dit moment kunnen hier altijd nieuwe gespecialiseerde verpleegkundigen op de genoemde afdelingen aan de slag”, zegt P&O-adviseur Sandra Polman van het CWZ. “De afdelingen ondervinden qua bezetting nog geen hinder van het tekort, maar de verwachting is dat dit over een paar jaar anders is. Daarom hopen we met extra loopbaan-perspectieven ook de nieuwe generatie verpleegkundigen te binden.”

 

Auteur: Redactie TvZ
Bron: de Gelderlander

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.