Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

D66 over verpleegkunde


Jullie vragen zijn voorgelegd aan de kopstukken van de grote politieke partijen. Lees hier de antwoorden van Fatma Koser Kaya, D66.

1. Wat gaat uw partij doen aan de bureaucratie in de zorg?
2. Is uw partij voor of tegen marktwerking in de zorg en waarom?
3. Wat gaat u doen om de zorg veiliger te maken (vooral voor het personeel)?
4. Hoe denkt u over doorwerken tot hoge leeftijd in zware beroepen?
5. Hoe waarborgt uw partij de kwaliteit in de zorg, ondanks de bezuinigingen?

De antwoorden van Fatma Koser Kaya, D66:
1. Wij willen één loket voor de AWBZ en de Wmo, dat zou al heel veel schelen. En we zouden graag zien dat de Algemene Rekenkamer eens onderzoek doet naar waar nu precies het geld van de AWBZ naartoe gaat.

2. Ondernemerschap is een middel om de kwaliteit van zorg te verbeteren, daar moeten we niet bang voor zijn. Het zet de patiënt centraal en dat moet het uitgangspunt van alle beleid zijn. Maar er zijn onderdelen van de zorg die zich niet lenen voor marktprikkels, zoals spoedeisende hulp. De overheid moet verantwoordelijk blijven voor de spoedeisende hulpposten: verder moeten reizen omdat een lokaal ziekenhuis geen brood ziet in spoedeisende zorg, is maatschappelijk onaanvaardbaar.
3. Het is echt onacceptabel dat je mensen bedreigt die je komen helpen. Daar moeten we hard tegen optreden. Maar tegelijkertijd kan veiligheid voor het personeel ook een kwaliteitscriterium worden bij het inkopen van zorg: veiligheid zou voor de verzekeraars mee moeten tellen bij het inkopen van kwaliteitszorg.

4. Vanwege de demografische ontwikkelingen móeten we langer werken. De crisis maakt dit alleen nog maar urgenter. Wat wel of niet een zwaar beroep is, kun je niet van bovenaf bepalen. Daarover moet in de arbeidsovereenkomst worden nagedacht. En daarbij moet je – bijvoorbeeld verpleegkundigen – perspectief bieden op een loopbaantraject met meer carrièremogelijkheden en de kans tot omscholing.

5. Het management moet ondergeschikt worden aan de werkvloer en wijkverpleegkundigen moeten veel meer een centrale rol krijgen. D66 is voorstander van innovatie in de zorg.

Door: Frank van Wijck, Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.