Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dag van verpleging in teken van toegankelijkheid

Minister Schippers opent samen met Marjan Kaljouw van V&VN donderdag 12 mei de Dag van de verpleging. Dit gebeurt in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam.
dag_van _de_verpleging_ongelijkheid_toegankelijkheid_zorg

De International Council of nurses vraagt deze dag aandacht voor ongelijkheid in gezondheid, die het gevolg is van grote verschillen in toegangkelijkheid van de zorg.

Op verschillende plaatsen in het land organiseren Verpleegkundige Advies Raden (VAR’s) activiteiten en bijeenkomsten in de eigen instelling, om zo de geboortedag van Florence Nightingale te vieren. Volgens V&VN-voorzitter Kaljouw is het echter ook belangrijk om stil te staan bij de toekomst van het vak en van de gezondheidszorg.

Toegankelijkheid van zorg
Het thema van de jaarlijkse internationale verpleegkundige dag is: ‘Closing the Gap: Increasing Access and Equity’, vastgesteld door de International Council of Nurses (ICN). V&VN heeft dit thema voor Nederland vertaald naar: ‘Toegankelijkheid van zorg’. De ICN heeft voor dit thema gekozen omdat er wereldwijd nog altijd grote verschillen bestaan in levensverwachting en gezondheidstoestand. Een mannelijke inwoner van Estland kan bijvoorbeeld verwachten dat hij 70 procent van zijn levenstijd gezond is, terwijl dat percentage bij een Deen op 90 procent ligt. De kans op overlijden tijdens de bevalling is voor Afghaanse vrouwen een op acht, maar voor een Zweedse vrouw een op 17.400.

 

Bijdrage van verpleegkundigen

Door een betere spreiding en toegankelijkheid van zorg (access) krijgen mensen meer gelijke kansen (equity) op een goede gezondheid, meent de ICN. Verpleegkundigen kunnen daar volgens de ICN een belangrijke bijdrage aan leveren. De ICN heeft daarom een zogenaamde IND KIT samengesteld waarmee verpleegkundigen, instellingen en overheden aan de slag kunnen om te werken aan een meer gelijke toegang tot zorg. De IND KIT is te te downloaden via www.icn.ch .

 

Bron: V&VN / ICN

Auteur: TvZ – Brenda Kluijver

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.