Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Darmkankerspeurhond Rijnstate was grap

Het Rijnstate Ziekenhuis heeft haar excuses aangeboden voor een verkeerd uitgepakte 1-aprilgrap. Vorige week berichtte het ziekenhuis dat een hond darmkanker in een vroeg stadium kan opsporen. De hond zou aan ontlasting kunnen ruiken of er bloedsporen in zitten, wat een eerste teken van darmkanker kan zijn.
Darmkankerspeurhond Rijnstate was grap

‘Hond Rijnstate speurt darmkanker op’, meldde omroep Gelderland vorige week vrijdag op basis van informatie uit het Rijnstate Ziekenhuis. ‘De labrador Noa is twee jaar lang opgeleid bij een bedrijf in Israël. De hond kan aan de geur van ontlasting herkennen of darmkanker in een vroeg stadium aanwezig is. Ontlasting van mensen met darmkanker bevat bloedsporen en een veranderde darmflora. De hond reageert bij herkenning van de specifieke geur door te gaan liggen’, aldus het bericht op de regionale nieuwssite. Op één april bleek dat het om een grap ging. Vervolgens kwamen op social media en op de website van Omroep Gelderland zijn veel negatieve reacties over de grap.

Aandacht voor bevolkingsonderzoek


Het Rijnstate Ziekenhuis biedt nu excuses aan voor de grap. ‘Het initiatief voor deze grap kwam uit een goed hart en met goede bedoelingen: onze maag-darm-leverartsen wilden aandacht vragen voor het bevolkingsonderzoek voor darmkanker dat in september gaat starten. Met slechts een kleine inspanning, namelijk het laten onderzoeken van de ontlasting, kunnen levens gespaard worden. We vinden het erg vervelend als de grap verkeerd is uitgepakt. Hiervoor bieden we onze oprechte excuses aan’, zo staat in een bericht op de website van het ziekenhuis. ‘Overigens is er wel wetenschappelijk onderzoek verricht waarbij honden worden gebruikt bij het opsporen van darmkanker. Dit onderzoek is echter nog in een experimentele fase.’

 

Bron: Omroep Gelderland, Rijnstate Ziekenhuis

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.