Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De best gelezen artikelen van 2017, dit zijn ze

Aan het eind van het jaar kijken we traditiegetrouw terug op de tien toppers op Nursing.nl. Welke tien artikelen werden dit jaar het best gelezen?
Verpleegkundige en zzp
Foto: Arno Massee

1. Patiënt overlijdt na medicatiefout door verpleegkundige
In september werd een verpleegkundige door de tuchtrechter voorwaardelijk geschorst, omdat zij een medicatiefout maakte bij een patiënt, waarop hij overleed. Het bericht werd het best gelezen bericht van 2017.

2. Vijf extra vragen en antwoorden over fentanyl
Het artikel van vorig jaar over fentanyl bleek razend populair. Veel verpleegkundigen gaven aan nóg meer te willen weten over dit sterke opioïd. Daarom nu antwoord op nog méér vragen over fentanyl.

3. De beste hbo-v’s van het land: dit zijn ze
Aan welke hogeschool kun je het beste verpleegkunde studeren? En welke hbo-v scoort volgens studenten het slechtst? De Keuzegids hbo 2018 die in oktober verscheen gaf inzicht.

4. Waarschuwing voor verpleegkundige wegens missen sepsis
Eind oktober kreeg een verpleegkundige een waarschuwing van de tuchtrechter, omdat zij de signalen van een sepsis miste. Zij had ook moeten luisteren naar de dochter van de cliënt, die aandrong op het raadplegen van een arts.

5. Principe-akkoord bereikt over nieuwe ziekenhuis-cao
Werkgevers en vakbonden werden het vannacht eens over een nieuwe cao voor ziekenhuizen. Verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers krijgen onder andere salarisverhoging, een vergoeding voor eventuele misgelopen ORT en er zijn afspraken over minder werken op oudere leeftijd.

6. Klinisch redeneren: de 6 stappen

7. Nieuwe Richtlijn Neusmaagsonde verschenen
Begin september verscheen de herziene richtlijn neusmaagsonde. Lees ook het premium artikel: 7 vragen over de nieuwe richtlijn neusmaagsonde.

8. Helft verpleegkundigen overweegt te stoppen wegens werkdruk
Eén op de twee verpleegkundigen overweegt wel eens te stoppen met haar werk vanwege de hoge werkdruk. Dat bleek in juni uit een peiling van beroepsvereniging V&VN onder ruim 750 verpleegkundigen en verzorgenden.

9. Top 5 overbodige verpleegkundige handelingen
Vitale functies worden het meest onnodig vaak gemeten. Dit bleek in april uit een peiling van V&VN onder 600 verpleegkundigen en verzorgenden, waarin gevraagd werd naar welke onnodige zorghandelingen ze uitvoerden.

10. Functieprofielen mbo- en hbo-verpleegkundige algemene ziekenhuizen gepresenteerd
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) presenteerde begin dit jaar de nieuwe functieprofielen voor mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen in algemene ziekenhuizen. Het is versie 1.0 maar de contouren zijn duidelijk.

Deze haalden de top-10 nét niet:
11. 5 tips om moeilijk vindbare aders te prikken
12. Verpleegkundige ontslagen na weigeren reanimatie
13. Medewerkers VVT krijgen aanbod ORT over verlof
14. Onnodige klussen’ in de zorg: dit zijn ze
15. Verpleegkundige reanimatiezaak krijgt beroepsverbod

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.