Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De feestdagen: let op je ogen!

De feestdagen brengen de nodige oogrisico’s met zich mee. Elk jaar verliezen drie mensen een oog door rondvliegende champagnekurken of door vuurwerk.
De feestdagen: let op je ogen!

Rond de feestdagen verliezen elk jaar drie mensen een oog door rondvliegende champagnekurken. Bovendien worden veel mensen blind door ongelukken met vuurwerk. Oogarts Tjeerd de Faber uit Rotterdam stelde het probleem bij Radio 1 aan de orde.

Ploppende kurken
Met snelheden van 65 kilometer per uur kunnen ploppende kurken voor zwaar oogletsel zorgen. Dat heeft oogarts Tjeerd de Faber uit Rotterdam woensdag laten weten. Het Vision Institute liet bij monde van en woordvoerder weten dat er ieder jaar gemiddeld 20 mensen licht- tot zwaargewond door enthousiast of onvoorzichtig ontkurken. In Nederland eisen de kurken jaarlijks zo’n 3 tot 4 slachtoffers. ‘De slachtoffers zijn meestal degenen die de fles vasthouden’, aldus de woordvoerder. ‘Zij proberen de fles te openen en als het niet lukt kijken ze naar de kurk, die er dan vaak alsnog uit knalt.’

Blinde ogen
Maar oogletsels door rondvliegende kurken zijn niet het enige gevaar. Tijdens de laatste jaarwisseling zijn in Nederland als gevolg van vuurwerk in totaal 24 ogen volledig blind geworden. Dit blijkt uit cijfers van het Oogziekenhuis Rotterdam. In totaal zijn 268 patiënten (315 ogen) behandeld. ‘Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) pleit er dan ook voor om consumentenvuurwerk te verbieden’, aldus Tjeerd de Faber.

MedicalFacts
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.