Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS)

Veel patiënten met lichamelijke klachten zullen wel eens depressieve symptomen hebben. Toch is het belangrijk om het ontstaan van een depressie uit te sluiten.

 

Vraag daarom consult aan iemand die dit beeld goed kent en kan uitvragen (zoals een cpv, psychiater of psycholoog). Echter, het signaleren is in handen van de verpleegkundige die de dagelijkse zorg uitvoert. De casus psychiatrie van Nursing december ging over meneer Van Spoor, die na een CVA last kreeg van depressieve klachten. Cpv Gabriël Roodbol adviseert je in gevallen zoals die van meneer Van Spoor de HADS (Hospital Anxiety and Depression Scale) te gebruiken om angst en depressie te herkennen. Deze HADS-lijsten vind je hier.

Met dank aan Gabriël Roodbol, Nurse Practitioner neuropsychiatrie UMC in Nijmegen
www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

 

1 REACTIE

 1. Geachte mevr.
  Met belagstelling heb ik uw artikel gelezen. Kunt u aangeven of de Hospital Anxiety Depression Scales (HADS) te gebruiken als onderdeel van een patien tevredenheids onderzoek, waarbij ik een inschatting kan maken of de patient erg angstig is voor een bepaald onderzoek of behandeling onder sedatie door een sedatie ptaktijk specialist. Denk hierbij aan darm onderzoeken, bronchoscpie etc onder sedatie.
  Met belangstelling zie ik uw reactie tegemoet.
  Vriendelijke groeten.
  Paul Vaessen
  Umc utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.