Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Jonge: ‘Vasthouden of fixeren bij euthanasie mag niet’

Het vasthouden of fixeren van een patiënt voorafgaand aan de uitvoering van euthanasie, met als doel te voorkomen dat hij zich verzet, is en mag geen onderdeel zijn van de uitvoering van euthanasie.
Foto: Fotolia

Dat stelt minister Hugo de Jonge van VWS in een brief aan de Tweede Kamer, waarmee hij reageert op de actuele discussie over euthanasie bij wilsonbekwaamheid. Dat schrijft Medisch Contact.

Tuchtzaak

Ook gaat De Jonge in de brief in op de casus van een dementerende vrouw, bij wie de specialist ouderengeneeskunde voorafgaand aan de euthanasie midazolam aan de koffie toevoegde om haar in slaap te brengen. Ook hielp de familie de patiënt vast te houden, nadat zij zich oprichtte vanuit haar bed. De Jonge stelt dat dwang toepassen bij euthanasie pertinent niet in overeenstemming is met een verantwoorde uitvoeringspraktijk. Hij wijst erop dat in zo’n geval twee wetten van toepassing zijn. Ten eerste de euthanasiewet (Wtl) en ten tweede de Wet zorg en dwang. Alléén bij de Wet zorg en dwang bestaan uitzonderingen op de vrijwilligheid en dus handelen zonder toestemming. Onvrijwillige zorg, schrijft De Jonge, mag slechts worden gebruikt als uiterste middel. Daarbij moet onder meer een stappenplan worden doorlopen en externe deskundigheid worden ingeschakeld. Bij euthanasie kan geen sprake zijn van zorg in de zin van de Wet zorg en dwang, omdat euthanasie en ook hulp bij zelfdoding ‘bijzonder medisch handelen’ betreffen.

Lees het volledige bericht op Medisch Contact. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.