Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties17

De nieuwe Nursing Calculator!

Nu verkrijgbaar: de Nursing Calculator. Dé app voor verpleegkundig rekenen op je smartphone.
De nieuwe Nursing Calculator!

Om je te ondersteunen bij het verpleegkundig rekenen in de praktijk heeft Nursing de Nursing Calculator ontwikkeld. Een handige app voor op je smartphone of tablet.

Hiermee kun je eenvoudig berekeningen uitvoeren, bijvoorbeeld voor oplossingen en verdunningen, infuusstanden, bmi en de inhoud van zuurstofcilinders. En met het metrieke stelsel reken je snel allerlei eenheden om. Verder wordt iedere formule uitgelegd met een voorbeeld en is er ruimte voor het maken van notities. Rekenen was nog nooit zo leuk!

De Nursing Calculator is gebaseerd op het populaire Spiekboekje rekenen voor verpleegkundigen van Ron Groothuis, ook medesamensteller van de Nursing Calculator.

> Download de Android app in de PlayStore voor €2,69. Overigens vind je de app het gemakkelijkst met de zoekterm ‘spiekboekje’.
Heb je een iPhone? Download de app voor €2,69

 

Omschrijving
Rekentool voor verpleegkundigen
Releasedatum: 15-06-2012
Versie: 1.0
Taal: Nederlands
Ontwikkelaar: Reed Business B.V. ©

17 REACTIES

 1. het lijt mij een handige app om je eigen berekeningen te controleren. Als verzorgende ig hoor je zelf toch ook te kunnen rekenen en de formules te kennen ? wanr wat als je even geen telefoon/calculator bij de hand hebt? ik zou de app graag als android versie willen downloaden, puur als controle om fouten te voorkomen.

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Ron,
  ik ga er vanuit dat jij Ron Groothuis bent. Dan snap ik dat je bepaalde opmerkingen als tendentieus bestempeld. Jammer dat je door je manier van beargumenteren mijn opmerkingen slechts bevestigd.
  Je gaat weer op veel punten de mist in. Ik had graag een positieve bijdrage willen leveren, er zitten enorm veel fouten in de app en ik mis een aantal essentiele zaken. Je moet echter wel open staan om deze aan te willen passen.

 4. Beste Peer 99 & Ron,
  Bedankt dat julie de moeite nemen om de Nursing Calculator kritisch te bekijken. Als redactie vinden wij het jammer dat jij, Peer99, je niet kan vinden in de app. We gaan je feedback meenemen en willen alle feedback die we hebben ontvangen, gebruiken om de app te verbeteren in een volgende versie.
  Met vriendelijke groet,
  Redactie Nursing

 5. @Peer99: Beste Peer99, ik kan uitstekend tegen kritiek, zeker wanneer deze opbouwend is en bedoeld is om zaken te verbeteren. Ik kan niet tegen tendentieuze opmerkingen als “het stinkt naar commercieel gewin” en “terug naar de schoolbanken”.
  1. Als deze stopwatch voor de verpleegkundige praktijk te simpel is, wat moeten we er dan volgens jou aan verbeteren?
  2. De App is alleen beschikbaar voor de Iphone, dus wanneer je de app. gebruikt heb je een Iphone of Ipad.
  3. cc Staat voor Kubieke centimeter (van het Engelse cubic centimetre) oftewel cm3. Ik hoor nog dagelijks verpleegkundigen, artsen en verzorgenden deze term gebruiken. Wanneer het veelvuldig gebruikt wordt, net als kcal, etc. heeft het een plaats in de app. ‘centi’ ( c ) maakt inderdaad officieel geen deel meer uit van het SI
  4. cc is dus de afkorting voor cubic centimetre of cm3. C. of C.c. (met puntjes ertussen) staat voor Cochlear cibarium. Ik ben het met je eens dat dat verwarrend is en het zou verstandig zijn wanneer we cc als maateenheid niet meer zouden gebruiken. De praktijk leert echter anders.
  5. Hier heb je een punt. In de volgende versie van de app. moeten we nog eens kritisch kijken naar de afrondingen. Daar zijn al meer opmerkingen overgemaakt joh
  6. Natuurlijk valt er veel meer om te rekenen. Bij het samenstellen van de app is gekeken naar de verpleegkundige en verzorgende praktijk.
  7. Hier reageer je niet op de variabele druppelsnelheid maar op de gebruikte afkorting ‘gr’. Hier heb je gelijk in.Dat zal in een vervolgversie veranderd moeten worden. Dank hiervoor.
  8. Hier speelt de eerder genoemde afronding parten. Wanneer je 1% van 1 ml uitrekent dan komt er in de app als antwoord 0,0 gram te staan. Het antwoord zou hier 0,01 gram moeten zijn. Overigens wordt hier steeds uitgegaan van het soortgelijk gewicht van water. Dat brengt theoretisch een zekere onnauwkeurigheid met zich mee, maar geldt in de diverse verpleegkundig rekenmethodes als uitgangspunt.
  9. Goed idee. Echter wanneer verpleegkundigen of verzorgenden dagelijks zeer nauwkeurig de BMI zouden moeten bepalen maken zij al lang gebruik van de app BMI-calculator. Ook hier is de verpleegkundige en verzorgende praktijk het uitgangspunt geweest. We hebben gekeken hoe en waarvoor verpleegkundigen en verzorgenden de BMI-berekening gebruiken. In al de geconstateerde situaties voldeed de berekening zoals in de app staat.
  10. Hier ontstaat een theoretische en wetenschappelijke discussie. In de app wordt volop gebruik gemaakt van prefixen (kilo, micro, milli) en de bijbehorende symbolen. De app is gebaseerd op het SI. De prefixen zijn vermenigvuldigingssymbolen die bij het SI horen. Dus in mijn optiek hebben prefixen en het SI alles met elkaar te maken. Ik laat mij niet uit over of de verpleging wel of niet achter loopt. Dat is weer een hele andere discussie. Het is echter zeer de vraag of verpleegkundigen en verzorgenden in een app gebruik maken van alle prefixen. Wij hebben er voor gekozen om de meest gebruikte prefixen op te nemen.
  De reken-app is bedoeld als steuntje in de rug voor verpleegkundigen en verzorgenden bij veel voorkomende rekenproblemen. Het heeft beslist geen wetenschappelijke pretentie. We hebben getracht een goede aansluiting te vinden bij de rekenpraktijk van alledag. En daarin zijn we, gezien de vele positieve reacties, goed in geslaagd.

 6. @Ron
  Kun je niet tegen kritiek?
  1. de stopwatch is te simpel
  2. niet iedereen gebruikt een iPhone
  3. iets wat niet bestaat wordt nog wel gebruikt … leg uit
  4. cc is een afkorting, dus feitelijk bedoelen we met c.c. en dat wordt in de app uitgelegd als cochlear cibarium = lepel, eetlepel = 15ml
  5. tuurlijk joh, en dan gelijk maar twee cijfers zodat ze twee keer mogen afronden ….
  6. dat heeft niets met rekenen te maken maar met natuurkundige grootheden, 1 ml water bij 3,98 graden Celsius heeft een massa van ongeveer 1 gram. Overigens schrijf ik dat er meer valt om te rekenen dan massa vs volume van water (of is dat te moeilijk voor algemeen aanvaarde verpleegkundigen?)
  7. Indien je echt nauwkeurig zou zijn zou je g (gram) en gr (grain) niet door elkaar gebruiken, of ml vertalen naar g, of bij injecteren twee cijfers achter de komma gebruiken of je zou gelezen hebben dat ik het over volume per tijdseenheid heb en niet massa …
  8. simpel, oplossing: percentage = per cent = per honderd (promillage = per mille = per duizend).
  1 % = 1 gram per 100 milliliter. En dat is 10 gram per duizend milliliter (10 0/00). 1 gram = 1000 mg (milligram).
  1 g/100 ml = 10 g/1000 ml = 10.000 mg/1000 ml = 10mg/1ml
  1% oplossing = 10 mg/ml
  9. nauwelijks is ook een afwijking. Zorg dan dat bepaalde gewichten/lengtes niet mogelijk zijn. Maak een schuifbalk, of een tabel. Veel overzichtelijker.
  10. prefix en SI stelsel zijn verschillende begrippen … dat zijn internationale afspraken al sinds de jaren ’70. Nauwelijks in de verpleging gebruikt … zouden we echt 40 jaar achterlopen???
  Ja, ik heb heel veel kritiek op de app juist vanwege onzorgvuldigheid in rekenen. Je maakt internationale afspraken om vergissingen te voorkomen, indien bepaalde beroepsgroepen eigen gebruiken gaan hanteren ben je per definitie fout bezig.

 7. Dank je Peer99 voor je uitgebreide reactie. Helaas kan ik je niet op alle punten gelijk geven. (1) Een sopwatch zit in het programma. (2) Een rekenmachine ontbreekt maar bevindt zich standaard op elke Iphone. (3) CC bestaat inderdaad officieel niet meer maar wordt nog wel veel gebruikt. (4) Er staat nergens dat CC staat voor een eetlepel. Wanneer je goed leest staat daar c.c. = Cochlear Cibarium. (5) De druppels achter de komma staan er op de verpleegkundige zelf in staat te stellen af te ronden. (6) 1 ml = 1 gram water, Er staat in de formule dat er wordt uitgegaan van het soortelijk gewicht van water. Dit is algemeen aanvaard in het Verpleegkundig rekenen. (7) Er is wel degelijk verschil in vloeistofsnelheid (zie sommige bloedprodukten. Deze hebben een afwijkende viscositeit en dus een andere druppelsnelheid (je kunt niet nauwkeurig genoeg zijn) (8) wat is er fout in de uitleg bij promillage en percentrage? (9) De MBI van volwassen mannen en vrouwen verschilt niet tot nauwelijks. Je hebt gelijk wanneer er had moeten worden toegevoiegd dat de BMI voor kinderen wel afwijkt. (10) Het prefix of SI-stelsel wordt nauuwelijks in de verpleging gebruikt (wanneer je het gebruik van letters bedoeld). De omrekentabel is gebaseerd op het SI-stelsel maar hanteert geen letters. Kortom: wat is nu je eigenlijke kritiek?

 8. Ik snap echt het enthousiasme niet, wel duidelijk waarom wij slecht zijn in rekenen ….
  De 1e regel bij rekenen is nauwkeurigheid en consequent zijn, typerend dat de app dat niet doet. Het ruikt (stinkt?) naar louter commercieel gewin (uitleg zonder geluid, deels engelstalig … )
  Praktisch nut van aantal druppels achter de komma? De meest simpele stopwatch, geen normale calculator. CC bestaat officieel niet meer, erger is dat cc ook staat voor lepel of 15 ml …. Omrekentabel slaat nergens op, er zijn heel wat meer eenheden om om te rekenen. Sommige uitleg is gewoon fout, ml kan niet in een keer gram worden, dat zijn twee totaal verschillende eenheden. Ik mis uitleg over het SI stelsel en prefixen. Er is geen verschil in vloeistof snelheid, 20 ml/uur voor infusie of voeding blijft 20 ml/uur. Foutieve uitleg bij oa. percentage en promillage. Ik mis tabellen zoals bij BMI en lichaamsoppervlak (er is een wezenlijk verschil tussen mannen/vrouwen en kinderen, blijkt NIET uit de formule) …
  Mijn advies voor de ontwikkelaars, terug naar de schoolbanken …

 9. Samen met enkele docenten verpleegkunde hebben wij de app getest. Wij vinden deze rekentool zeer handig, erg gebruiksvriendelijk en bovendien ook nog leerrijk o.m. omdat de formules zichtbaar zijn. Toch ontdekten we nog een belangrijke tekortkoming: hier en daar wordt te sterk afgerond ten koste van de nauwkeurigheid. Bijv. 1000 µg wordt omgerekend tot 0,00 g. Hetzelfde probleem duikt op in de formule van “injecteren, IE-aanduiding”.
  Als dit nog wordt opgelost in een update zijn wij alvast enthousiaste fans.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.