Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Rol verpleegkundige verandert wezenlijk’

Leer van anderen en kijk wat er al beschikbaar is aan oplossingen en vernieuwingen. Zo luidt het advies van Marian Adriaansen, lector Langdurige zorg aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en hoofdredacteur van TvZ. Zij opent het tvz congres ‘Innoveren is te leren’. Vijf vragen aan Marian over innoveren binnen de verpleegkunde.
‘Rol verpleegkundige verandert wezenlijk’

Waarom moeten nieuwsgierige, kritische verpleegkundigen absoluut naar het tvz congres ‘Innoveren is te leren!’ komen?

Omdat nieuwsgierige en kritische verpleegkundigen geen genoegen nemen met alleen hun eigen praktijkervaringen. Ze zijn altijd bereid deze ter discussie te stellen en op zoek te gaan naar mogelijke verbeteringen en veranderingen van de directe zorgverlening. En die directe zorg zal steeds minder intramuraal zijn en steeds meer in de thuissituatie. Veranderingen zijn noodzakelijk want de patiënt verandert en wordt steeds meer de regisseur van zijn eigen gezondheidszorg. Technologie kan daarbij een grote dienst bewijzen. De rol van de verpleegkundige zal dus wezenlijk veranderen. Dit congres neemt de deelnemers mee op de weg naar een zo goed mogelijk resultaat van vernieuwingen.

Wat wilt u de deelnemers aan het congres meegeven?

Dat er op het gebied van de gezondheidszorg en verpleegkunde veel ontwikkelingen zijn die ze kunnen gebruiken in hun eigen instelling. Ze hoeven niet het hele wiel opnieuw uit te vinden, maar kunnen wat er al is goed benutten en aanpassen. Omdat veel lectoren een bijdrage leveren aan het congres kun je ervan op aan dat de kennis die wordt overgedragen actueel en in veel gevallen ‘evidence based’ is.

Staan verpleegkundigen open voor vernieuwingen?

Verpleegkundigen staan redelijk open voor vernieuwingen. Zij vormen over het algemeen niet de voorhoede, maar zijn, mits ze de voordelen inzien, wel bereid er aan te beginnen. Verpleegkundigen vinden het vooral belangrijk dat de kwaliteit van zorg er door vergroot wordt.

Veel innovaties bereiken de werkvloer niet omdat…

Er niet goed nagedacht wordt over de implementatie, die altijd weer ingewikkeld blijkt te zijn. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat de leidinggevende cruciaal is. Als de leidinggevende het eigenlijk niet wil of het niet belangrijk vindt, zal de implementatie moeilijk gaan. Bovendien zitten professionals niet altijd op iets nieuws te wachten, omdat het de werkdruk verhoogt of niet in het registratiesysteem past.

Aan welke vernieuwingen heeft u zelf bijgedragen?

Ik doe veel onderzoek naar de inzet van technologie in de zorg. We kijken bijvoorbeeld naar de effecten van  beeldschermcontact tussen zorgverlener en cliënt. Daarnaast doen we onderzoek naar het inzetten van mantelzorgers, zowel intra- als extramuraal. Daar wordt in de toekomst veel van verwacht, terwijl het vaak onvoldoende in beeld is bij de verpleegkundige. We proberen verpleegkundigen meer systematisch naar de mantelzorg te laten kijken.

Marian Adriaansen
is Lector Langdurige Zorg aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en hoofdredacteur van TvZ, Tijdschrift voor verpleegkundig experts. Haar specialisme ligt op het gebied van chronisch zieken en ouderen. Zij promoveerde op onderzoek naar onderwijs in de palliatieve zorg. Marian begon haar loopbaan als wijkverpleegkundige en als verpleegkundige in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Verruim uw verpleegkundige visie op het TvZ-congres Innoveren is te leren. Het congres vindt plaats op woensdag 13 november in congrescentrum de Reehorst te Ede. Schrijf u nu in!Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.