Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Veilige Vijf: adviezen voor infectiepreventie in thuiszorg

Hygiënisch werken en infectiepreventie in de wijk: daar stond tot nu toe nog maar weinig over op papier. Om verpleegkundigen in de wijk hierbij te ondersteunen, zijn er nu vijf adviezen opgesteld.
handhygiene thuiszorg
Foto: Getty Images

Voor verpleegkundigen en verzorgenden uit de thuiszorg is het regelmatig onduidelijk hoe zij precies om moeten gaan met infectiepreventie; de Werkgroep Infectie Preventie (WIP) bestaat niet meer en richtlijnen uit de VVT zijn gericht op verpleeghuizen. Die zijn bovendien al enkele jaren oud. Het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid (LCHV) heeft daarom nu de Veilige Vijf opgesteld: hygiëneadviezen om thuiszorgmedewerkers te ondersteunen in de juiste hygiënische werkwijze.

Mobiele telefoon

De vijf adviezen gaan over handhygiëne, persoonlijke hygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen, reiniging/desinfectie en MRSA/BRMO. Er is speciale aandacht besteed aan reinigen en desinfecteren van moderne middelen in de thuiszorg, zoals mobiele telefoons, tablets en toegangspassen of toegangsdruppels. ‘Daar kwamen ontzettend veel vragen over binnen’, zegt mede-opsteller Peter Molenaar van LCHV en RIVM. ‘In de thuiszorg gaat de mobiele telefoon continu; het is een potentiele besmettingsbron waar echt aandacht voor moest komen. Het kan niet altijd, maar het advies luidt: gebruik je telefoon liefst niet tijdens zorghandelingen. Moet je bereikbaar zijn, leg hem dan in het zicht zodat je weet wanneer het echt noodzakelijk is wel op te nemen.’

Beschermende maatregelen

Een ander punt uit de Veilige Vijf is het gebruik van beschermende maatregelen bij MRSA en BRMO. Molenaar: ‘Die stond ook in de top van onderwerpen waarover veel onduidelijkheid was bij verpleegkundigen en verzorgenden. Vooral de volgorde van aan- en uittrekken van beschermende kleding leidde tot onzekerheid; die staat nu helder beschreven. De adviezen zijn zo geschreven dat je niet eerst hele lappen tekst door hoeft te gaan. We zijn nog bezig met icoontjes om de adviezen nog verder te verduidelijken; die worden later toegevoegd. Het doel voor nu was om zo snel mogelijk een handreiking te bieden aan medewerkers in de thuiszorg.’

Richtlijn

Dat is ook de reden waarom het om adviezen gaat, en niet om een richtlijn. ‘In de toekomst, met de komst van het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie, zal er uiteraard een richtlijn verschijnen. Maar voordat je een richtlijn hebt, ben je zo twee jaar verder. Daar konden we niet op wachten, er was een te grote behoefte aan duidelijkheid. Natuurlijk zijn vijf adviezen nooit helemaal sluitend, maar voor nu ligt er een mooi, leesbaar product waar medewerkers direct mee uit de voeten kunnen en dus hygiënisch en veilig kunnen werken’, aldus Molenaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.