Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De verpleegkundig specialist (artikel-14 Wet BIG, hbo-master)

De verpleegkundig specialist is een verpleegkundige die, als expert, met een omschreven groep patiënten een individuele, zelfstandige behandelrelatie aangaat. Deze professional biedt vanuit het perspectief van de patiënt care en cure geïntegreerd aan, ter bevordering van de continuïteit en kwaliteit van zowel de verpleegkundige zorg als de medische behandeling.

download het volledige profiel van de verpleegkundig specialist

Het bevorderen van het vermogen tot zelfmanagement en van de kwaliteit van leven van de patiënt staat hierbij centraal. De verpleegkundig specialist komt op basis van klinisch redeneren (anamnese, lichamelijk en/of psychiatrisch onderzoek, diagnostiek) tot aanvullende diagnostiek en past in aansluiting hierop medische-verpleegkundige, therapeutische, evidence based interventies toe. Een verpleegkundig specialist indiceert en verricht voorbehouden handelingen (zelfstandige bevoegdheid). Zij vervult als verpleegkundig leider een voortrekkersrol in de innovatie van het beroep en de zorg, onderbouwd door onderzoek en door implementatie van onderzoeksresultaten. Ook levert de specialist een bijdrage aan de deskundigheidsbevordering van de verpleegkundige beroepsgroep en aan de kwaliteit van de zorg. Daarnaast heeft zij een brugfunctie tussen artsen en verpleegkundigen. De verpleegkundig specialist speelt een cruciale rol in zorgcoördinatie, taakherschikking, het bevorderen van vraagsturing en de verbetering van de kwaliteit van zorg en leven. Ook het begeleiden en coachen van verpleegkundigen en zorgkundigen behoort tot de taken, evenals het fungeren als vraagbaak voor belendende beroepsgroepen en in patiënt- of doelgroepgebonden onderzoek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.