Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bij welke generatie hoor jij?

In Nursing maart verscheen een uitgebreid artikel over de verschillende generaties op de werkvloer, en hoe ze van elkaar kunnen leren. Daarin vertelde generatiesocioloog Aart Bontekoning dat 80 procent van de mensen zich in hun generatie herkent. Herken jij je in die van jou?
Bij welke generatie hoor jij?
Bij welke generatie hoor jij? - Foto: Arno Massee

Generatiemanagement is een hot issue. Niet verwonderlijk, want de jongste generatie staat in denken en doen mijlenver af van de babyboomers. Waarom doen jongeren niet gewoon wat ze verteld wordt? En waarom willen ze constant feedback? In Nursing maart verscheen het artikel ‘Groen en grijs, omgaan met generatieverschillen in een team’. Daaruit blijkt dat de jongste generatie in doen en denken mijlenver afstaat van bijvoorbeeld de babyboomers. Weet jij tot welke generatie je behoort? Bekijk het hieronder.

1. Protestgeneratie (babyboomers)

geboren tussen 1940-1955

Stonden in de jaren 60 en 70 op de barricaden en sympathiseren met de vernieuwingsdrift van de jongste werknemers. Het gros is nog vitaal en wil en kan nog graag meedoen, maar mag dat wat meer van de daken schreeuwen. Worden door de generatie X vaak gezien als het geweten van een afdeling. Mogen hun deugden (levenswijsheid, ervaring) en de zegeningen van hun leeftijd nog wat beter uitdragen.
Uitdaging: werk fris houden nu ze veel langer moet doorwerken dan gedacht, levenservaring beter verkopen.

2. Generatie X (generatie Nix)

geboren tussen 1955-1970

Ook wel de generatie Nix, omdat ze na de grote idealen van babyboomers de arbeidsmarkt betraden, toen de jeugdwerkloosheid groot was. Zijn de leiders van nu, bescheiden en flexibel, geen grote vernieuwers. Krijgen kritiek op hun onzichtbaarheid, maar daarin ligt ook hun kracht, ze geven ruimte aan anderen. Zijn goed in verbinden: respecteren de waarden van de babyboomers en waarderen de oplossingsgerichte jongeren. Gewend aan hiërarchische structuren, vinden het lastig jongeren aan te sturen als deze hun gezag niet aannemen. Hechten aan afspraken. Proberen mee te komen en jong van geest en lichaam te blijven, dat valt soms niet mee.

Uitdaging: zoeken naar eigentijds leiderschap, ietsje minder bescheiden zijn.

3. Pragmatische generatie (patatgeneratie)

geboren tussen 1970-1985

Zelfontplooiing en levensgeluk staan bij de dertigers, begin veertigers voorop. Voor grote maatschappelijke idealen of het collectief lopen zij niet meer warm. Opgegroeid in het digitale tijdperk, willen ze op de werkvloer processen versnellen en efficiënter maken, maar lopen vaak met hun hoofd tegen de muur. Staan niet bekend om hun trouw aan de werkgever. Als hun werk ze niet bevalt, gaan ze gewoon iets anders doen. Uitvinders van het jobhoppen. Alle kansen liggen open, hebben daardoor ook veel keuzestress.
Uitdaging: niet kiezen voor de weg met de minste weerstand, vernieuwingen doorzetten.

4. Generatie Y (Einsteingeneratie/generatie Why/internetgeneratie)

geboren tussen 1985-2000

Worden smalend prinsjes en prinsesjes genoemd, zelf spreken ze van swag. Zijn authentiek, gewend hun eigen leven zonder veel inmenging of regels vorm te geven. Communiceren open en direct. Vrije denkers, letten niet zozeer op leeftijd, maar op vitaliteit. Hebben vaak een klik met vitale senioren. Hebben niks met gezag of hiërarchie, zoeken inspirerende voorbeelden. Stellen over alles en aan iedereen kritische vragen. Opgegroeid met onzekerheid, moeten ze zich constant herpositioneren, hengelen daarom voortdurend naar feedback en zitten gevangen aan feedbackmachines als Facebook. Leren al doende. Echte multitaskers, maar met concentratie nul. Beginnen vol vuur, maar maken de dingen alleen af als ze daar het nut van inzien. Afmaken…? Waarom?
Uitdaging: begrip hebben voor andere generaties, niet doorslaan in zelfvertrouwen.

Wat generatiegenoten verbindt, is hun gemeenschappelijke opvoeding en het opgroeien in dezelfde maatschappelijke context (oorlog, crisis). Volgens generatiesocioloog Aart Bontekoning herkent 80 procent van de mensen zich in hun generatie.

Lees meer in het artikel ‘Generatieverschillen in het team’ in Nursing maart 2015. Abonneren>>>

2 REACTIES

  1. Geachte mevrouw Schneider, het volledige artikel over generatieverschillen is gepubliceerd in het maartnummer van Nursing. Hiervoor is uw registratie op nursing.nl onvoldoende. Om de artikelen uit het print magazine te kunnen lezen, dient u zich te abonneren. 
    https://www.nursing.nl/abonnementen/
    U kunt ook kiezen voor een digitaal abonnement en dan kunt u het artikel inzien via ons digitaal magzine. 
    https://www.nursing.nl/Digitaal-magazine/
    Succes!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.