Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De vier meest gemaakte fouten door leidinggevenden

Nog meer dan het werk of collega's, zijn vervelende leidinggevenden een reden voor werknemers om ontslag te nemen. Deze fouten maken teamleiders het meest.

1. Geen verantwoording voor fouten nemen
Stel dat je als teamleider door leidinggevenden op het matje wordt geroepen voor iets wat op de werkvloer mis is gegaan waar jij uiteindelijke verantwoording voor draagt. Reken dan niet op respect wanneer je specifieke werknemers onder jou de schuld gaat geven in plaats van de verantwoording op je neemt en het probleem op de werkvloer zelf oplost. Helaas doen teamleiders dit nog regelmatig, wellicht uit angst dat hun eigen positie in gevaar komt. Terwijl het meestal juist averechts werkt. Werknemers komen er bijna altijd achter wanneer dit gebeurt, en zullen een leidinggevende na zo’n incident niet meer vertrouwen. En leidinggevenden zullen zich afvragen of een teamleider wel in staat is om haar taken uit te voeren.

 

2. Beslissingen nemen en achteraf om input vragen
Een belangrijke knoop doorhakken en daarna aan werknemers vragen wat ze ervan vinden alsof hun mening nog van belang is: geen handige actie. Misschien kom je er één keer mee weg, maar snel genoeg zullen de verzorgenden waaraan je leiding geeft je spel door hebben, en je links laten liggen. Als een manager moet je juist een omgeving creëren waarin werknemers voelen dat hun meningen en ideeën tellen en dat ze in bepaalde mate hun eigen beslissingen kunnen nemen. 

3. Hopen dat problemen vanzelf oplossen
Wanneer er een probleem sluimert, zoals een conflict tussen collega’s of een zorgprocedure die op weerstand stuit, kun je dit als leidinggevende makkelijk door laten etteren in de hoop dat het weg gaat. Maar meestal gebeurt niet. Conflicten tussen mensen worden over het algemeen alleen maar erger als er niets mee wordt gedaan. Uitstellen en uiteindelijk onnodige drama zal de sfeer op de werkvloer niet verbeteren. Maar proactieve interventie zal het probleem wél laten verdwijnen en levert waardering van collega’s op.

Geen duidelijke visie communiceren
Wanneer je als teamleider onduidelijk bent over waar prioriteiten liggen en wat je visie is, moet je niet raar staan te kijken als verzorgenden jouw verwachtingen niet nakomen. Ook een veelgemaakte fout van teamleiders: van iedere taak een prioriteit maken. Hierdoor zullen mensen al snel het idee krijgen dat er geen prioriteiten zijn, of dat ze een taak nooit volledig hebben afgerond. Het is dus zaak duidelijk aan te geven waar je als teamleider naar toe wilt, zonder hierin te controlerend en/of dictatoriaal te zijn.

 

Benieuwd naar nog meer vergissingen van managers? Klik dan hier

Bron: Human Resources

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.