Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De vier vuistregels voor een ontslagbrief

Of je een werkgever nu onder goede omstandigheden verlaat of niet, aan een formele ontslagbrief schrijven ontkom je niet. Wat moet er absoluut in en welke informatie kun je beter weglaten?

1. Kondig je ontslag eerst persoonlijk aan
Wanneer je vrijwillig ontslag neemt, is het verstandig eerst een gesprek aan te vragen met je baas. Laat hem of haar weten wat de reden is van je ontslag. Probeer hier een positief verhaal van te maken, ook als je het niet altijd naar je zin hebt gehad. Bijvoorbeeld dat je meer uitdaging zoekt in je werk, een hogere functie wilt bekleden enz. Schrijf dan pas een formele ontslagbrief.

 

2. Zorg dat de vereiste gegevens in een ontslagbrief staan

Omdat je arbeidsovereenkomst een rechtsgeldig document is, zal het moeten worden ontbonden. Dit is de reden om bij het schrijven van je brief goed op een aantal zaken te letten. Meld in je ontslagbrief duidelijk:
– je eigen naam, voorletters en adresgegevens
– dat je het werk wilt opzeggen en noem hierbij de opzegtermijn. Deze kun je terug vinden in de cao van het bedrijf of in je arbeidsovereenkomst.  
– op welke dag je het laatst zult werken
– hoeveel vakantiedagen je nog hebt en of je die wilt opnemen of laten uitbetalen

3. Houd het simpel en kort
Wanneer de verhouding tussen jou en het bedrijf goed is, kun je de brief gerust persoonlijk maken. Je kunt een werkgever bijvoorbeeld bedanken voor de leuke tijd die je hebt gehad. Waak er echter voor dat het niet een te uitgebreid en persoonlijk verslag wordt.

Liggen de verhoudingen wat minder, bedenk dan dat het geen enkele zin heeft om kritiek te uiten op de collega’s die je gaat verlaten. En al helemaal niet in een brief die in jouw dossier zal worden opgenomen en mogelijk met toekomstige werkgevers gedeeld kan worden. Blijf professioneel en beleefd.

4. Sluit positief af
Geef in de brief aan dat je bereid bent lopende projecten zo goed mogelijk af te ronden en dat men voor vragen altijd contact met je mag opnemen. Ook kun je eventueel nog je dankbaarheid uitspreken voor de kansen die het bedrijf je heeft gegeven.

Bronnen: about.com , werkwebsite.nl

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.