Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

De vijf stappen van EBP

In het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam wordt getest hoe de combinatie van evidence-based practice (EBP) en klinisch redeneren kan helpen bedside problemen van verpleegkundigen op te lossen via de vijf stappen van EBP.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
De vijf stappen van EBP

In de papieren versie van Nursing besteden we sinds januari 2009 aandacht aan de uitkomsten van deze patiëntendossierbesprekingen. In elk nummer komt een interessante casus aan bod. Lees in dit artikel de 5 stappen van EBP (Evidence Based Practice). De losse artikelen in Nursing kun je per e-mail bestellen.

De vijf stappen van EBP

1. Formuleer een beantwoordbare vraag
P=patiënt of probleem, I=interventie, C=vergelijking en O=uitkomst.

2a. Zoekstrategie
Geef aan in welke databases je hebt gezocht. Zoek eerst naar samengestelde of voorbeoordeelde evidence die te vinden is in Trip Database en/of The Cochrane Library. Vervolg met PubMed en Cinahl (niet gratis) en vergeet niet de databases van Kwaliteitsinstituut CBO, Werkgroep Infectie Preventie (WIP) en LEVV. Allemaal te vinden via Google.

2b. Opbrengst zoekstrategie
Geef aan wat voor richtlijnen of artikelen je hebt gevonden en met welke je verder gaat.

3a. Kritische beoordeling methode van onderzoek
Gebruik hiervoor de kwaliteitschecklist van www.cochrane.nl > downloads > checklists. Geef je oordeel over de validiteit van de studie(s): goed, twijfelachtig of slecht.

3b. Kritische beoordeling resultaten
Geef de belangrijkste resultaten van het onderzoek weer. Denk aan hoe belangrijk het gevonden resultaat is en hoe betrouwbaar.

4. Conclusie en toepassing in de praktijk
Geef kort je eigen conclusie over het artikel weer en geef aan in hoeverre het toepasbaar is op jouw afdeling. Weeg daarbij voor- en nadelen tegen elkaar af. Formuleer de evidence-based aanbeveling en bespreek op de afdeling vanaf wanneer deze ingevoerd kan worden.

5. Evaluatie
Past de afdeling de EBP-vaardigheden nog toe? Kijken we nog steeds kritisch naar ons handelen, maken we PICO’s? In het AMC wordt dit na afloop van het project onderzocht, via onder andere een enquête.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.