Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

De zaak Lucia de B. van begin tot einde

Lucia de B: misschien wel de meest besproken verpleegkundige ooit. De Haagse zat vanaf 2001 vast op verdenking van meerdere moorden op patiënten. Morgen is de definitieve uitspraak rond de zaak Lucia de B. Een overzicht.
De zaak Lucia de B. van begin tot einde

De zaak Lucia wordt in 2001 geopend na het overlijden van een baby in het Haagse JKZ. Lucia heeft tijdens het overlijden dienst en wordt op non-actief gesteld. Een paar maanden later arresteert men haar op verdenking van moord. 

In 2002 luidt de aanklacht: moord op dertien patiënten en doodslag op vijf.

In 2003
veroordeelt de rechtbank Lucia tot levenslang voor vier moorden (op baby’s en jonge kinderen) en drie pogingen tot moord.

Lucia en het OM gaan in hoger beroep, met als resultaat: een nieuwe levenslange veroordeling (in 2004) voor de moord op zeven patiënten en drie moordpogingen. Ook krijgt Lucia tbs opgelegd.

In 2006 komen Metta de Noo en Ton Derksen in beeld: ze willen dat de zaak opnieuw wordt onderzocht. Vlak daarna oordeelt de Hoge Raad dat de combinatie tbs en levenslang niet mogelijk is: de tbs als straf vervalt.

Ondertussen wordt de zaak herzien en Lucia mag tijdelijk naar huis, tot de Hoge Raad definitief uitspraak doet over de herziening. Het is inmiddels 2008 en de zaak is officieel heropend. Er zijn nieuwe feiten die het oude bewijs voor moord ondergraven.

Op 17 maart jongstleden spreekt de Hoge Raad Lucia vrij: de moorden bleken geen moorden. Morgen, 14 april, is de definitieve uitspraak.

In Nursing mei verschijnt een uitgebreid interview van Nursing met Metta de Noo

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik ben het helemaal eens met bovenstaande reactie. Een verhaal uit de mond van Lucia, hoe zij het heeft ervaren en wat de gebeurtenissen waren die zij meemaakte die aanleiding vormden voor de veroordeling. Als er in een aantal diensten achtereen van een persoon elke keer mensen overlijden, dan wordt vaak gekscherend, maar ook met een bange ondertoon, gezegd: dadelijk denken ze dat ik Lucie de B ben……
    Gelukkig voor Lucie dat deze opmerking geen waarde meer heeft, maar wie zegt dat als iemand, een team, of wie dan ook, een hekel aan je hebben geen stokken zoeken om je mee te slaan, misschien conform Lucie helaas is overkomen………..?
    Ik zou ook graag háár verhaal horen, zodat wij er lering uit kunnen trekken.

  3. Kan Nursing eens een goed artikel plaatsen, een eigen interview met Lucia de Berk, verpleegkundige, met een verschrikkelijke ervaring die ons allen kan overkomen! Niet iets overgenomen uit andere media en ook niet met de mensen om haar heen. Met Lucia zelf, dat wordt toch wel tijd?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.