Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Deadline herindicatie wijkverpleging nauwelijks haalbaar

Werkgeversorganisatie ActiZ krijgt signalen binnen dat verschillende thuiszorgorganisaties de herindicatie niet voor 1 mei gedaan krijgen. Ook is de noodzaak van de herindicatie voor veel wijkverpleegkundigen onduidelijk.
Deadline herindicatie wijkverpleging nauwelijks haalbaar
Deadline herindicatie wijkverpleging nauwelijks haalbaar

‘Onderdeel van het dagelijks werk van wijkverpleegkundige is dat zij bij cliënten kijken wat er qua zorg en ondersteuning nodig is. Kan er minder zorg en ondersteuning worden ingezet, bijvoorbeeld als iemand herstelt. Of moet er toch meer zorg worden ingezet, bijvoorbeeld als iemand dementeert. Het indiceren is dus altijd al onderdeel van het werk van wijkverpleegkundigen, waarom dan ook nog een herindicatie?’ zegt woordvoerder Bernadet Naber van ActiZ.

Deadline herindicatie

Volgens de Inkoopgids Wijkverpleging van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is de deadline voor de herindicatie 1 mei 2015. Werkgeversorganisatie ActiZ krijgt vanuit de achterban signalen dat die deadline niet voor alle zorgorganisaties haalbaar is. ‘De herindicaties zijn veel uren werk voor wijkverpleegkundigen. Onze leden geven bovendien aan dat zij niet begrijpen waarom deze deadline wordt gehanteerd’, zegt Naber.

‘Mijn eerste indicatie’

Wijkverpleegkundige Nicole blogt over haar eerste indicatie. Voelt het als een baby die zijn eerste moeizame stapjes zet, of voel ik me als een vis in het water? Lees meer >>>

Gaan we het redden?

Ook onder wijkverpleegkundigen heerst er ongerustheid over de naderende deadline van 1 mei 2015. Zo schrijft wijkverpleegkundige Nicole Gardenier in haar laatste blog: ‘Ik houd mijn hart vast voor wat er komen gaat. Gaan we alle herindicaties vóór mei 2015 rond krijgen?’  In een reactie op de blog vraagt ook Corien Harder-Drayer zich af of zorginstellingen en wijkverpleegkundigen niet moeten onderhandelen met zorgverzekeraars over die datum van 1 mei. ‘Ik krijg het gevoel dat we die deadline zomaar geaccepteerd hebben.’

Overleg met zorgverzekeraars

ActiZ heeft het probleem volgens Naber meerdere keren landelijk aangekaart, maar ZN wil geen landelijke afspraak maken over de deadline. Naber: ‘Daarom hebben we de oproep gedaan naar onze leden om zelf met die zorgverzekeraars waarmee zij een contract hebben, afspraken te maken over de deadline.’

Hoe verlopen de (her)indicaties?

Hoe zijn de eerste (her)indicaties verlopen? Hoe gaan de gesprekken, ben je er veel tijd aan kwijt? Hoe reageren cliënten en eventuele mantelzorgers? Kortom: wat zijn jullie ervaringen wijkverpleegkundigen? Discussieer mee op Nursing Connect.

3 REACTIES

  1. Tijdens de Masterclass Klinisch Redeneren leert Marc Bakker deelnemers het functioneren van patiënten (beter) te beschrijven en daarbij ook de factoren die van invloed zijn op hun functioneren te bekijken. Een Masterclass waarbij jij als verpleegkundige in een kleine werkgroep aan de slag gaat met casuïstiek en ook zeker geschikt voor verpleegkundigen uit de thuiszorg. Kijk voor meer informatie op http://www.nursingcongressen.nl/klinisch

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vind het wel logisch dat we opnieuw moeten herindiceren, maar wat nu 1 mei? Dat is toch bijna niet te doen, als je ziet hoeveel cliënten je al in zorg hebt en dan alle nieuwe cliënten die binnen komen. Een paar maanden is niets, en de tijd die ervoor gezet word. Straks ben ik dag en nacht bezig en heb ik ook thuiszorg nodig omdat ik zelf overspannen ben! Dit is niet te doen! Alles is nieuw, wij moeten er ook aan wennen. Respect is ver te zoeken.

  4. Over die noodzaak: volgens mij is het nieuw dat we als wijkverpleegkundigen methodisch en onderbouwd indiceren. Methodisch en onderbouwd. Die eerste zorgt ervoor dat we als wijkverpleegkundigen op ‘dezelfde’ manier naar een zorgsituatie kijken en soortgelijke stappen zetten om tot verpleegkundige diagnoses en bijbehorende interventies te komen. De methodiek maakt ons werk inzichtelijk en toetsbaar. De onderbouwing geeft het vak (nog) meer inhoud. Je kunt uitleggen en aanneembaar maken waarom je bepaalde interventies toepast. En als een collega, of wie dan ook, het er niet mee eens is dan valt er over te praten. Misschien ontstaat er wel een vakinhoudelijke discussie. En voordat je het weet ben je aan het klinisch redeneren. Dat is toch geweldig!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.