Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Politiek over personeelstekorten zorg: ‘Buikpijn’

Tweede Kamerleden en ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins (VWS) hebben in een vier uur durend debat gesproken over de personeelstekorten in de zorg. De hoogtepunten op een rij.
Debat over tekorten verpleegkundigen
De personeelstekorten baren de politiek grote zorgen (foto: Wim van Ophem).

Arbeidsmarktagenda

Veel Kamerleden vragen op korte termijn om een arbeidsmarktagenda, waarin de ministers duidelijk aangeven wat zij gaan doen aan de problemen in de zorg. Het imago van de zorg komt daarbij vaak voorbij als aandachtspunt. Kamerlid Lilian Marijnissen (SP) noemt een voorbeeld van een jonge student van net 18 jaar die ’s nachts verantwoordelijk is voor acht ouderen met dementie. ‘Is dat nu wenselijk, aantrekkelijk?’, vraagt zij. Minister De Jonge geeft aan dat hij buikpijn heeft van de problemen in de zorg en belooft het eerste kwartaal van 2018 met een arbeidsmarktagenda te komen. Hij vindt het tijd voor goed werkgeverschap -gefaciliteerd door de overheid (extra geld en middelen)-, ambassadeurschap van bestaande verpleegkundigen en verzorgenden, strategisch personeelsbeleid en innovatie.

Tegelijk met het debat in de politiek, vond het Nursing Zorgdebat plaats: ‘Heel Nederland moet verpleegkundigen steunen’

Regels

Minister Hugo de Jonge reageert op de wens van veel verpleegkundigen om de registratiedruk omlaag te brengen. Hij komt veel regels tegen in de dagelijkse praktijk, waarvan de oorsprong en de reden helemaal niet bekend zijn. ‘De vijf-minutenregistratie bijvoorbeeld. Die is al lang geen landelijke verplichting meer maar zit nog wel tussen de oren bij werkgevers en werknemers. En zo zijn er meer van die regels. Je zou dus kunnen zeggen dat we regels gaan schrappen die helemaal niet bestaan.’ De Jonge is enthousiast over het idee achter de actiedag Meer Zorg, minder papier van V&VN. Kamerlid Vera Bergkamp (D66) staat kritisch tegenover weer een plan om administratieve lasten te verminderen, maar pleit voor een lijst van concrete regels die geschrapt kunnen worden. Fleur Agema (PVV) is voorstander van een integraal tarief: zij denkt dat de vijf-minutenregel in stand blijft door de verschillende tarieven die gehanteerd worden.

Bestaand personeel

GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet vraagt de ministers dringend om het beschikbare geld niet alleen te steken in het werven van nieuw personeel, maar vooral ook in het behoud van bestaande medewerkers. Voor hen dreigt demotivatie en uitval door overbelasting, benadrukt zij in het debat. Minister De Jonge geeft aan dat hij er inderdaad voor zal waken dat het budget teveel gaat naar nieuwe zorgverleners. Hij benoemt wel dat er deze kabinetsperiode een personeelstekort van 190.000 zorgverleners is, en dat de reguliere instroom rond de 90.000 ligt. Een tekort van 100.000 verpleegkundigen en verzorgenden dus.

Studenten hbo-v

Veel Kamerleden hebben kritische vragen over de numerus fixus bij elf van de zeventien hbo-v’s in het land. Minister De Jonge vindt hen daarin negatief; hij heeft begrip voor de eigen keuzes die scholen maken wat betreft toestroom en stagecapaciteit. Ook is de Kamer bezorgd over de grote uitval van studenten verpleegkunde: 45 procent haalt uiteindelijk het diploma niet. Volgens de minister is dat cijfer niet schokkend en zijn er hbo-opleidingen die het op dat vlak slechter doen.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.