Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Decubitus in de afgelopen jaren gehalveerd’

De decubituspreventie was in 2010 een stuk beter dan in de jaren daarvoor. Het aantal doorligwonden zou de afgelopen jaren vrijwel gehalveerd zijn.
'Decubitus in de afgelopen jaren gehalveerd'

Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in haar jaarlijkse rapport Het Resultaat Telt, dat dinsdag werd gepresenteerd. Decubitus wordt gezien als een  belangrijke indicator voor de kwaliteit van de verpleegkundige zorg. Ziekenhuizen hebben het afgelopen decennium veel in verbeterpreventie en behandeling van decubitus geïnvesteerd met als gevolg een afgenomen prevalentie (aantal gevallen per duizend of per honderdduizend, red.), aldus de Inspectie.  

Indicator niet representatief
Toch differentieert de huidige decubitusindicator niet meer tussen ziekenhuizen, zegt de Inspectie. Daarom zal de indicator in 2013 worden vervangen. In 2009 is de indicator decubitus voor het laatst aangepast om helderheid te geven over of vocht­letsel nu wel of niet meegeteld moet worden binnen de indicator, toen werd besloten van wel. Dat besluit is nu enige jaren oud, maar nog steeds zijn er ziekenhuizen die het gevraagde percentage in de toelichting vermelden en een getal zonder vochtletsel als officieel resultaat. Dit percentage verschilt fors per ziekenhuis. De beleidslijn van het ziekenhuis St. Jansdal te Harderwijk is daarbij in principe meer valide dan bijvoorbeeld de aanpak van het Jeroen Bosch Ziekenhuis te Den Bosch. Het percentage vochtletsel in het St. Jansdal is kennelijk hoog. Met 7,5% huidletsels hebben zij een indicatie voor een gesprek met de IGZ. Zonder vochtletsels heeft dit ziekenhuis 3,5%, wat niet opmerkelijk is. Waarom dit ziekenhuis 4% vochtletsels heeft is natuurlijk wel interessant. Het Jeroen Bosch meldt in de uitslag 2,3% decubitus te hebben, maar meldt in de toelichting dat dit percentage inclusief vochtletsel is. Deze beide uitslagen liggen dus eigenlijk veel dichter bij elkaar.

Meer verbeteringen
Maar er zijn meer verbeteringen gezien in de ziekenhuizen. ‘Over de hele linie gaat het veel beter, zo stelt de IGZ. Zo zijn er verbeteringen geboekt op het gebied van borstkankeroperaties. Het tumorweefsel dat achterblijft is na vier jaar registreren gehalveerd. Ook is de screening op delier in verhouding tot het onderzoek in 2005 sterk toegenomen. Volgens de Inspectie zijn de verdere verbeteringen vooral toe te schrijven aan de samenwerking tussen ziekenhuizen, specialisten en de inspectie.

Artikel: Wat is ook alweer het verschil tussen decubitus en vochtletsel?

IGZ
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.