Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Decubitusconsulent hekelt vochtletseldiscussie

‘Ik geloof dus echt niet dat decubitus- en wondconsulenten of ziekenhuizen zouden sjoemelen met de cijfers en de patiënt daarmee slechter af zou zijn.’ Decubitusconsulent Peter Quataert is het niet eens met het artikel van 17 januari in Medisch Contact.

In het artikel wordt gesuggereerd dat ziekenhuizen decubitus soms omschrijven als vochtletsel om de prevalentiecijfers laag te houden.Quataert, waarnemend voorzitter van V&VN Decubitus- & Wondconsulenten, zegt op de website van V&VN ‘geschrokken’ te zijn van het artikel waarin twee artsen en een decubitusconsulent stelling namen tegen het feit dat ziekenhuizen decubitus soms zouden presenteren als vochtletsel.

Onderscheid
In het artikel van Medisch Contact wordt het ‘zeer verwonderlijk’ genoemd dat de decubitusprevalentie in een aantal instellingen ‘zomaar’ sterk dalen. Volgens Quataert is het normaal dat er een daling plaatsvindt. De consulent wordt volgens hem steeds deskundiger en is steeds beter in staat onderscheid te maken tussen huidletsels. ‘Mede hierom wordt er minder decubitus waargenomen. De preventie en behandeling van decubitus en vochtletsels is totaal verschillend; goed onderscheid maken is zeer belangrijk.’

Andere oorzaken daling
Ook het feit dat in het landelijk prevalentieonderzoek tegenwoordig niet alleen ziekenhuizen, maar ook veel verpleeghuizen meedoen, beïnvloedt de cijfers, aldus Quataert. Verder speelt de toenemende mondigheid van de patiënt een rol, maar ook de verbeterde preventieve zorg en bijvoorbeeld het feit dat een patiënt eerder ontslagen wordt uit het ziekenhuis. De suggestie dat ziekenhuizen de Inspectie een rad voor de ogen willen draaien, wijst Peter Quataert af.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.