Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Decubituspreventie meer evidence based

Als het gaat om decubituspreventie lijkt het erop dat verpleegkundigen steeds meer kiezen voor evidence based risico scorelijsten. Dat is een van de conclusies van een enquête die de onderzoekers Lisette Schoonhoven en Mark van den Boogaard van het UMC St Radboud in Nijmegen, verspreidden onder 144 zorginstellingen. 

 

De onderzoekers wilden weten of en welke decubitus risicoscorelijsten gebruikt worden in de Nederlandse zorginstellingen, om op die manier uitspraken te kunnen doen over het gebruik van onder andere de prePURSE lijst. Dit is de enige evidence based decubitis risicoscorelijst onder de scorelijsten.
Bijna 90% van de geënquêteerden gaf aan een decubitus risicoscorelijst te gebruiken. 19 % Maakt al gebruik van de prePURSE schaal. Een aantal centra gaven aan binnen nu en een jaar over te stappen op een andere risicoscorelijst. Voor de prePURSE betekent dit dat in de toekomst het gebruik van deze lijst toeneemt tot ruim 40%, en dit wordt dan de meest gebruikte decubitus risicoscorelijst in Nederland.
 
Respons
Ondanks de matige respons van 33% lijken de respondenten toch een goede afspiegeling van alle Nederlandse ziekenhuisinstellingen, gezien de grootte van de instellingen. Het merendeel van de respondenten is afkomstig uit ziekenhuizen. Hierdoor blijft onduidelijk wat het gebruik van decubitus risicoscorelijsten is in andere instellingen, zoals de thuiszorg en verpleeghuizen.

Meer weten over prePURSE? Mail naar: m.vandenboogaard@ic.umcn.nl

1 REACTIE

  1. Er bestaat nu blijkbaar een pro-aktieveve decubitusschaal die dagelijkse varianten uit observaties integreert en de nodige maatregelen softwarematig voorstelt.
    Medische firma die dit in praktijk gebracht heeft is dezelfde als het valpreventie (Stratify schaal) initiatief die baanbrekend kan genoemd worden.
    Gratis aan hun klanten aangeboden, zonder betalen en uit de praktijk gegrepen.
    Contact via website:
    http://www.freewebs.com/evidence_based_materials/nederlands.htm#s_m

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.