Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Definitief vrijspraak voor Lucia de Berk

Lucia de Berk is vandaag definitief door het gerechtshof vrijgesproken, wegens een gebrek aan bewijs.
Definitief vrijspraak voor Lucia de Berk

Volgens een verslaggever van het RTLnieuws op Twitter klonk er rond applaus, en heerste er opluchting in de zaal. ‘Lucia de B. lijkt blij en kijkt opgelucht de zaal in,’ aldus de verslaggever. Er zouden veel vrienden en familie bij zijn, ook Lucia’s dochter was aanwezig. Het gerechtshof in Arnhem heeft de 48-jarige Haagse verpleegkundige woensdag bevrijd van de eerdere veroordelingen, omdat niet vaststaat dat de ‘slachtoffers’ door toedoen van menselijk handelen zijn omgekomen.

Overdoses medicijnen
Lucia de Berk is misschien wel de meest besproken verpleegkundige ooit. De Haagse zat vanaf 2001 vast op verdenking van meerdere moorden op patiënten. De zaak tegen De Berk begon 8,5 jaar geleden met het onverklaarbaar overlijden van baby A. in het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag, waar zij als verpleegkundige werkte. Het ziekenhuis gaf een verklaring van niet-natuurlijk overlijden af, waardoor het een zaak van justitie werd. De B. werd in december 2001 opgepakt en zat bijna 6,5 jaar vast. Ze werd ervan verdacht dat ze patiënten ombracht met overdoses medicijnen.
 
Onnatuurlijke dood
Na haar ‘definitieve’ veroordeling in 2006 zijn vele onderzoeken gedaan. De Hoge Raad oordeelde in 2008 dat de zaak moest worden overgedaan omdat men was gaan twijfelen of de dood van baby A. wel onnatuurlijk was. Omdat in die zaak het bewijs als sterkste gold, stonden sindsdien ook de andere ‘moordzaken’ ter discussie. Het OM vindt nu dat niet bewezen kan worden dat de vermeende slachtoffers, die allen ernstig ziek waren, door menselijk handelen zijn overleden.

Geen spijt van aangifte
Oud-directeur van het Juliana Kinderziekenhuis, Paul Smits, zei gisteren in actualiteitenprogramma EenVandaag er geen spijt van te hebben dat hij destijds naar de politie stapte om aangifte te doen. Smits voelde zich verplicht naar justitie te stappen, toen hij signalen kreeg over verdachte sterfgevallen waarbij De B. betrokken was. ‘Als het gaat over leven en dood. Dan vind ik dat zo ernstig en dan moet je naar justitie stappen’, zegt hij nu over de stap om aangifte te doen. ‘Misschien dat ik wel mijn woorden zorgvuldiger zou kiezen, maar ik heb nergens spijt van.’

Verpleeghuisarts Metta de Noo was medeverantwoordelijk voor heropening van de zaak; Nursing sprak met haar. Het interview wordt gepubliceerd in Nursing mei.

Door: redactie Nursing

11 REACTIES

 1. reactie @ Dieuwerke en Frans K.
  @Frans leer eens Nederlands spreken en schrijven. Back to school dus………..Ik zou een HEEL DIK boek schrijven als ik ruim 6,5 jaar de tijd had gehad en vals beschuldigd word.
  Verder MOET een directeur stappen ondernemen als een groep collegae haar blijkbaar zo breed beschuldigd. De directeur valt niets te verwijten, wel de onderbuiken van de oh zo aardige collegae VP’s

 2. Lees alle reacties
 3. Femke Halsema heeft zich sterk gemaakt om Lucia de Berk uit het BIG-register geschrapt te krijgen. Dus verpleegkundigen u weet op wie u moet stemmen.
  Neen? Koopt dan het boek van Lucia de Berk hoe het haar vergaan is. Wellicht wet u dan op wie u dan niet moet stemmen.

 4. Tja, wederom een rechterlijke dwaling!Je bent dus wrsch overgeleverd aan de rechterlijke macht(bobo,s)
  Tijd om schoon schip te maken in de rechtsprocedure!
  Dit was niet een eenmaling incident, denk bijv aan De schiedammer park moord etc….
  groeten jos

 5. Hier even een reactie op IK.
  Hij of zij lijkt zelf niet zo snugger te zijn. Als je het diploma verpleegkunde haalt na een jarige opleiding dan moet je toch wel enige vaardigheden en hersens hebben. Ik zie ik ook niet boek schrijven zoals Lucia gedaan heeft. Dus hou je domme opmerkingen voor je.

 6. Oh, dus (dhr of mw “Ik”) als er in een ziekenhuis mensen, kinderen, overlijden lijkt het je wel een logische stap voor de directeur om aangifte te doen? En collega’s mochten Lucia kennelijk niet? Des te meer reden? En ze lijkt je ook niet zo snugger? Dus nog meer reden om iemand als seriemoordenaar op te laten pakken?
  Goh….. dan lopen er w.s. nog veel meer seriemoordenaars vrij rond! Ik zou maar opppassen!

 7. Ik kan me herinneren dat er geschreven is over het “schandaal” dat Lucia de B. niet is geschrapt uit het BIG register na haar veroordeling. Ik kan me even niet meer herinneren of dit Nursing was?
  Verder: ik weet van feedback dat collega’s mij soms ook raar en een geval appart vinden (maar gelukkig wel aardig). Het zal je maar gebeuren dat de statistiek zich tegen je keert.
  In de logica van het OM kunnen loterijwinnaars vervolgd worden, want tja, de kans op het winnen van de loterij is tenslotte vrijwel nihil. Zou er fraude in het spel zijn?
  Belachelijk, dat iemand veroordeeld wordt voor een misdrijf dat nooit gepleegd is. Nog veel kwalijker dan iemand ie ten onrechte veroordeeld wordt voor een misdrijf dat wel gepleegd is.

 8. Wat een hypocriete en arrogante directeur. Lijkt veel op een groot aantal collega’s van hem. Tsja en dan een medische staf waar je dik mee bevriend bent… een slachtoffer is dan snel gevonden.
  Voor Lucia hoop ik een goede advocaat, kan zij die Paul Smits helemaal kaal plukken.

 9. Misselijkmakend en beschamend, zo’n uitspraak van de oud-directeur Paul Smits. Excuses zou naar mijn smaak het enig juiste zijn.
  En hoe zou het zijn met de ex-collega’s, managers die Lucia zwart hebben gemaakt? Hebben zij nu misschien het schaamrood op de kaken? Komen zij nog met excuses en een bloemetje op de thee?
  Behalve dat Lucia veel leed is aangedaan, zijn ook de ouders van de overleden baby’s en kinderen jarenlang op het verkeerde been gezet. Zij dachten dat hun kind vermoord was en nu blijkt dat hun kinderen w.s. een natuurlijke dood zijn gestorven. Het lijkt me nogal een omschakeling, de gedachte dat er geen seriemoordenaar in het spel is geweest! Maakt toch een verschil in het verwerkingsproces lijkt me, achteraf erg lastig! Want was je kind nou vermoord of niet? Had het nog kunnen leven of niet?
  Dat hier maar veel van geleerd mag worden!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.