Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Delier: bespreek levenseindewensen tijdig

Acute verwardheid van een patiënt is vaak een te grote belemmering om hem te betrekken bij de beslissing om over te gaan tot palliatieve sedatie, blijkt uit onderzoek van het NIVEL. Vaak wordt dan overlegd met verpleegkundigen.
Delier: bespreek levenseindewensen tijdig

Meestal is delier goed te behandelen door de oorzaak weg te nemen of de patiënt te behandelen met haloperidol. In de palliatieve fase – als de zorg niet meer is gericht op genezing maar alleen op verlichting van de symptomen – is delier soms echter alleen te behandelen met palliatieve sedatie. Dat zegt het NIVEL.

Bij één op de vier patiënten die overlijden na palliatieve sedatie, was onbehandelbare delier de aanleiding om palliatieve sedatie toe te passen. Lees meer>>>

Betrekken bij beslissing

Door de verwardheid is het voor huisartsen lastiger patiënten met delier te betrekken bij de beslissing om over te gaan tot palliatieve sedatie, 77 procent wordt hier door de huisarts bij betrokken, vergeleken met 88 procent van de patiënten zonder delier. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn bij deze patiënten juist vaker betrokken bij de besluitvorming, respectievelijk 69 en 56 procent.

Tijdig bespreken

NIVEL-onderzoeker, huisarts en epidemioloog Gé Donker: ‘Delier kan moeilijk te herkennen zijn en plotseling en onvoorzien optreden in de palliatieve fase. Je moet met een patiënt de wensen rond het levenseinde en de mogelijkheid van palliatieve sedatie dus tijdig bespreken, omdat het anders misschien niet meer kan. Dit geldt overigens niet alleen voor patiënten met delier, ook bij patiënten met hart- en vaatziekten of longziekten is het door kortademigheid in de palliatieve fase soms niet meer mogelijk met ze te overleggen. Omdat huisartsen niet zoveel ervaring opdoen met delier in de palliatieve fase, is het verstandig de expertise te benutten van palliatieve consultatieteams en kaderartsen palliatieve zorg.’

NIVEL Zorgregistraties eerste lijn

Het onderzoek is uitgevoerd bij 42 peilstations, huisartspraktijken uit de NIVEL Zorgregistraties eerste lijn. Deze peilstations vertegenwoordigen 0,8 procent van de Nederlandse bevolking. Ze registreren sinds 2005 aanleiding, symptomen, onderliggende ziekte bij palliatieve sedatie, en wie er betrokken zijn bij de besluitvorming en of een patiënt ook een euthanasieverzoek heeft gedaan.

1 REACTIE

  1. De palliatieve fase begint bij een grote groep mensen zoals kwetsbare ouderen en mensen met chronisch hartfalen of copd, al veel eerder. Maanden of jaren voor de periode van palliatieve sedatie is een palliatief beleid al te maken, maar mensen associëren palliatief nog te vaak met de laatste 48 uur voordat iemand overlijdt. Als artsen en verpleegkundigen zich hiervan bewust zijn bespreken ze deze zaken ook al veel eerder. Dat lijkt mij voor familie patiënt en natuurlijk ook hulpverlening veel prettiger.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.