Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Delier en vallen: wees alert op covid-19 bij kwetsbare ouderen’

Covid-19 kan bij kwetsbare ouderen beginnen met atypische symptomen zoals delier of vallen. Dat stellen geriater Ralf Vingerhoets van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg en collega’s.
Foto: AdobeStock

Covid-19 kan bij kwetsbare ouderen beginnen met een geriatrische klachten, zoals delier, een valpartij, syncope (flauwvallen), dehydratie en acuut functieverlies. Vaak is er sprake van meerdere geriatrische klachten tegelijkertijd.

Dat blijkt uit de gegevens van de eerste 19 patiënten die in het ETZ op de geriatrie-afdeling werden opgenomen met het vermoeden van COVID-19. Dit waren kwetsbare ouderen met co-morbiditeit (gemiddeld bijna 3 chronische aandoeningen) die vaak niet zelfstandig konden lopen en hulp kregen bij ADL.

Alarmsignaal

Zorgverleners moeten acute geriatrische symptomen in deze tijd altijd als een alarmsignaal beschouwen voor een mogelijke besmetting met het coronavirus. Die atypische presentatie is juist typisch voor kwetsbare ouderen. Dat schrijven Vingerhoets en collega’s in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (ook met casuïstiek).

Lees ook de serie Klinisch redeneren bij covid-19. Deel 1 gaat over het ziektebeeld, deel 2 over diagnose, deel 3 over behandeling en deel 4 over verpleegkundige aandachtspunten.

Altijd testen

De meeste van deze 19 patiënten hadden geen gangbare symptomen van covid-19, licht Vingerhoets toe op de website van het ETZ. ‘Toch bleken ze besmet.’ Het is wel vaker zo dat een infectie zich bij kwetsbare ouderen uit in geriatrische symptomen, legt Vingerhoets uit. Dat blijkt ook het geval bij covid-19. ‘Daarom testen we elke kwetsbare oudere die tijdens de pandemie binnenkomt met aanknopingspunten voor een infectie, nu ook op corona.’

Door kwetsbaarheid tijdig te signaleren en gepaste ondersteuning te bieden, kun je veel betekenen voor thuiswonende ouderen. Kom op 28 oktober naar het congres Werken met Thuiswonende Kwetsbare Ouderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.