Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Delier: ‘Nieuw meetinstrument is objectiever en sneller’

Een nieuwe, eenvoudige meetmethode aan de hand van een EEG moet het mogelijk maken om bij patiënten op de ic eerder en sneller een delier te voorspellen dan met de huidige meetmethoden.
Delier: ‘Nieuw meetinstrument is objectiever en sneller’

Dat stelt technisch geneeskundige Willemijn van der Kooi van het UMC Utrecht, naar aanleiding van haar proefschrift ‘Neurophsysiology of delirium’.

Tijdens haar onderzoek ontdekte Van der Kooi dat aan de hand van een EEG-meting goed onderscheid kan worden gemaakt tussen patiënten met en zonder delier: het patroon van hersengolven bij patiënten met een delier blijkt trager en onregelmatiger te zijn. Volgens Van der Kooi is het met die kennis mogelijk het risico op een delier snel – binnen een minuut – en objectief vast te stellen via een EEG-meting met slechts twee in plaats van 21 elektrodeplakkers.

Dementie, depressie, delier
Een delier signaleren vinden veel verpleegkundigen en verzorgenden best lastig. Helemaal lastig wordt het als er naast de symptomen van delier ook nog eens verschijnselen van dementie en depressie voorkomen. Nursing zet 3 lastige situatie op een rij>>>

Naar aanleiding van het onderzoek wordt momenteel een prototype van een meetinstrument ontwikkeld. Het instrument zal bestaan uit een hoofdband met twee in plaats van de gebruikelijke 21 elektrodeplakkers en een kastje zo groot als een mobiele telefoon om de deliriumwaarde af te lezen. Het is de bedoeling dat het getal binnen één minuut het risico op een delier aangeeft.

Verpleegkundige betrokkenheid

Wanneer het instrument daadwerkelijk op de markt komt, is nog onbekend. Wel is het de bedoeling dat verpleegkundigen de metingen in de toekomst gaan uitvoeren. De verpleging is dan ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van het instrument. Van der Kooi: ‘Verpleegkundigen willen vooral graag dat het apparaat gemakkelijk in gebruik is en dat de meting niet te lang duurt. In een volgende fase gaan we kijken wat verpleegkundigen precies prettig vinden aan het gebruik en hoe bijvoorbeeld de hoofdband moet werken.’

7 REACTIES

  1. Beste Levina Haites Klaver,
    Wat dr.Kalisvaart in de Zembla aflevering verteld is wel een nieuw instrument. Het is niet de Delier O Meter want dat is een instrument wat gevalideerd is om de ernst van het delier te meten. De DOS van Marieke Schuurmans is een meetinstrument om te bepalen of de patient een delier aan het ontwikkelen is, dus voor de onderkenning van het delier. Wat dr. Kalisvaart verteld in de uitzending is de DRAS of te wel de Delier Risico Assessment Score om vast te stellen of de patient bij opname een verhoogde kans heeft op het krijgen van een delier. De DRAS bestaat uit 9 items en heeft een totaalscore van 12 punten, het is een gevalideerde schaal ontwikkeld door mij en dr.Kalisvaart.

  2. Lees alle reacties
  3. Volgens mij is dit geen nieuw meetinstrument… Je kunt de delier-o-meter (2002) downloaden als meetinstrument van het Trimbosinstituut… Het programma van Zembla was erg verhelderend. Wanneer we als verzorgenden en verpleegkundigen willen leren om beter te observeren en te signaleren kunnen we ook in de thuissituatie al adequater handelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.