Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Delier sneller genezen op speciale Delierunit

Het Vlietland ziekenhuis in Schiedam startte afgelopen maart een Delierunit, dit is een speciale unit binnen de verpleegafdeling Geriatrie. Delirante patiënten krijgen hier intensieve zorg van een verpleegkundige die 24 uur per dag op de unit aanwezig is. Afdelingshoofd Annet Hengst is enthousiast: ‘Het loopt goed, we merken dat het delier sneller afvlakt.’
Delier sneller genezen op speciale Delierunit

Het ziekenhuis is – naar eigen zeggen – het eerste in Nederland dat werkt met een delierunit. De afdeling was bezig met het verbeteren van de zorg voor delirante patiënten. Volgens het huidige protocol in veel ziekenhuizen kun je de patiënten het beste in een eenpersoonskamer verplegen. Hier is echter vaak geen ruimte voor. Hengst: ‘We zagen het idee voor een vierpersoonskamer met 24-uur aanwezigheid van een verpleegkundige voor het eerst in de Verenigde Staten. Een van onze geriaters en een verpleegkundige zijn daar twee jaar geleden op werkbezoek geweest. Wij doen het wel anders, de patiënten worden daar zwaar gesedeerd en dat willen wij niet.’ Ook is de unit in het Vlietland ziekenhuis bedoeld voor kwetsbare ouderen terwijl in Amerika ook patiënten met onttrekkingverschijnselen van alcohol of drugs liggen.

Succes
Tot nu toe loopt de unit erg goed, volgens het afdelingshoofd. ‘We liggen constant vol. Er liggen niet alleen geriatrische patiënten maar ook bijvoorbeeld postoperatieve patiënten van de afdeling chirurgie.’ Deze patiënten gaan weer terug zodra het delier afvlakt. Ze zijn dan nog niet helemaal op hun oude niveau maar worden vervolgd door de geriatrisch verpleegkundige. ‘Tot nu toe hebben we nog maar één patiënt met een terugval gehad,’ aldus Hengst.

Communicatie
De 24-uurs begeleiding vergt wel veel communicatie van de verpleegkundigen, vertelt Hengst. ‘Er staat één verpleegkundige op de vierpersoonskamer. Dus als die pauze heeft of naar het toilet wil moet een collega het even overnemen. Maar tot nu toe gaat dat erg goed.’

Alle verpleegkundigen van de afdeling geriatrie werken op de unit. De afdeling heeft speciaal voor de unit ook nieuwe mensen aangenomen. Deze krijgen eerst een bijscholing voor ze beginnen. Bovendien doet de afdeling veel aan kennisvergroting door middel van klinische lessen en workshops.

Enthousiaste familie
Ook familie van de patiënten reageert enthousiast over de unit. Hengst: ‘Ze vinden die 24-uurs aanwezigheid fantastisch, maar als de patiënt weer naar een gewone afdeling gaat is dat wel even spannend voor de familie.’ De bezoektijden zijn hetzelfde als in de rest van het ziekenhuis. Wel wordt geadviseerd om niet met te veel mensen tegelijkertijd op bezoek te komen.

Financiering
De afdeling wordt betaald door sponsors. De bedoeling is om de komende twee jaar aan zorgverzekeraars te laten zien dat het werkt, zodat de zorg in de toekomst vergoed gaat worden.

Door: Redactie Nursing, Arjanne Aleman

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

5 REACTIES

 1. Lijkt me ook lastig om voor 1 ziekenhuis een delierafdeling te hebben waar dan alle specialismen door elkaar heen liggen. Als verpleegkundige is het nogal wat om chirurgische en interne patiënten door elkaar te hebben liggen, dan moet je wel van alle markten thuis zijn. Van post OK patiënten moet je toch wel wat afweten lijkt me, om verantwoorde zorg te kunnen leveren. Zeker als er meer van zijn. Delirante mensen kunnen erg spoken, vooral in de nacht, dus in je eentje is dat wel een twijfeltje waard…

 2. Lees alle reacties
 3. Het ene delier is het andere niet.
  het is m.i. nog veel te vroeg om dit initiatief al als ideale oplossing te zien, of zo.
  En het voortdurend wisselen van bestand lijkt me nou ook niet erg rustig voor iemand die toch even verward de weg kwijt is.
  Misschien dat er nu wat meer op de belevingswereld van cliënten wordt ingegaan.Ik moet het altijd allemaal nog zien na 2 jaar..als dedagroroutine weer helemaal bepalend wordt.
  Nu is het nieuw voor cliënten én verpleegkundigen..straks is dat effect er van af en hebben we een klein psychiatrisch afdelinkje van soort bij soort(die individueel heel sterk kan verschillen)

 4. Het is een beetje het opschuiven van de zorg: twintig jaar geleden waren er ook delirante patiënten die we zelf verpleegden en af en toe kwam de consultatieve psychiatrische dienst er bij maar wisten ( toen al evidence based) hoe het moest
  Het is werkelijk een verarming dat het allemaal maar in hokjes moet. Grote schuldige hierin is is de vervlakking van de verpleegkundige opleiding en dat het niet leeft bij verpleegkundigen
  Als aan het begin de somatiek goed in kaart gebracht is dos schalen ingevuld worden ( 3 x per dienst) en er een een tweetje is tussen verpleegkundige en arts ( verpleegkundigen geschoold zijn in vroegsignalering) dan zijn dit soort “innovaties” eigenlijk niet nodig
  Als het zo doorgraat vrees ik dat we van elk probleem wel een aparte afdeling kunnen maken waarvoor iedereen aan het applaudisseren is maar eigenlijk gewoon thuis zou moeten horen in goede verpleegkundige zorg.

 5. Mij lijkt me wel dat het overplaasen naar en van zo’n afdeling weer terug wel een belasting is, waardoor mensen weer een terugval kunnen krijgen.
  Op onze afd. proberen we mensen zo min mogelijk te verschuiven en inderdaad rooming-in, maar dan door familie.
  Houden de vier patienten elkaar niet wakker met in hun verwardheid bijv. schreeuwen/of de medepatienten weg willen sturen omdat ze die ‘niet kennen’ en die bijv ‘hun huis leeghalen’?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.