Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dementerende alleen gelaten: verpleegkundige krijgt waarschuwing

Een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige (SPV) heeft in hoger beroep een waarschuwing gekregen. Het Centraal Tuchtcollege oordeelde dat hij onvoldoende zorg heeft verleend aan een dementerende patiënt. De patiënt verbleef tweeënhalve week alleen thuis, toen diens partner onverwacht werd opgenomen in het ziekenhuis. Eerder verklaarde het Regionaal Tuchtcollege de klacht tegen de verpleegkundige nog ongegrond.
Dementerende alleen gelaten: verpleegkundige krijgt waarschuwing
Foto: Ton C Kroon Fotografie

De zaak speelt zich af in 2010. De partner van de patiënt wordt acuut opgenomen op de intensive care. Zodra de SPV dit hoort legt hij een crisisbezoek af bij de patiënt. Vervolgens  doet hij een spoedaanvraag voor extra huishoudelijke hulp en dagelijkse gespecialiseerde thuiszorg. Hij overweegt een tijdelijke opname, maar de patiënt wijst dat voorstel nadrukkelijk af. Het elektronisch patiëntendossier van de patiënt meldt in de ruim twee weken erna nog twee contactmomenten met de patiënt, vier telefonische overlegmomenten met de maatschappelijk werkster en bespreking van de patiënt op de interne patiëntenbespreking.

Klacht ongegrond

Op basis van deze informatie oordeelt het Regionaal Tuchtcollege dat de klacht kennelijk ongegrond is. Het college begrijpt de bezorgdheid van de klager over de verzorging van zijn partner, maar vindt in het patiëntendossier voldoende aanwijzing dat de verpleegkundige gedurende de opname van klager adequaat en zorgvuldig heeft gehandeld ten opzichte van de patiënt. De klacht wordt daarom afgewezen.

Hoger beroep

In hoger beroep heeft het Centraal Tuchtcollege nu alsnog anders beslist. Er zijn extra feiten meegewogen, ondermeer het feit dat de patiënt een half jaar eerder is onderzocht op de geheugenpoli, waar de diagnose dementie NAO met preseniel begin, alcoholafhankelijk, is gesteld. De patiënt zou (ook) lijden aan de ziekte van Alzheimer. Uit de zorgintake van de SPV blijkt dat de patiënt begeleiding bij ADL en medicatie-inname nodig heeft en dat er toezicht moet zijn op zijn alcoholgebruik. Verder legt de SPV na zijn crisisbezoek in het elektronisch patiëntendossier vast dat hij de patiënt elke dag zal bellen om te kijken of er meer hulp nodig is. Daarna zijn echter nog maar twee contactmomenten met de patiënt vastgelegd.

Waarschuwing

Het Centraal Tuchtcollege oordeelt nu dat de verpleegkundige, in het licht van de (gezondheids)situatie van de patiënt, met deze twee contactmomenten onvoldoende toezicht heeft gehouden. Hij heeft bovendien niet geverifieerd of de door hem uitgezette zorg- en controlemomenten ook daadwerkelijk bij de patiënt werden uitgevoerd. Geconcludeerd wordt dat de verpleegkundige is tekortgeschoten in de zorg die hij als verpleegkundige onder de gegeven omstandigheden jegens de patiënt had behoren te betrachten. De beslissing van het Regionaal Tuchtcollege wordt daarom vernietigd en het Centraal Tuchtcollege verklaart de klacht van klager alsnog gegrond. Het Centraal Tuchtcollege acht een waarschuwing de aangewezen maatregel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.