Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Dementerende leeft op door live muziek

Een live kamerconcert verbetert de kwaliteit van leven van dementerende verpleeghuisbewoners.
hoofd

Dit blijkt uit onderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Er was al bekend dat muziek een positieve uitwerking op dementerenden heeft, maar over live muziek was niet veel bekend.

   

Huiskamerconcert

Bij het onderzoek werden 54 dementerenden (waarvan 16 zwaar dementerend) in zes verpleeghuizen bestudeerd. Er werden in totaal 17 huiskamerconcerten gegeven, waarbij oogcontact en interactie centraal stonden.

   

Enthousiast publiek

Volgens de verzorgenden genoot 80% van de dementerenden zichtbaar van de live muziek, en wilde 78% de artiesten nog eens zien. Het viel de onderzoekers op dat zowel het geestelijk welzijn als het participatieniveau significant beter werd bij de bewoners met matige dementie. Bij de ernstig dementerenden verbeterde alleen de participatie.

   

Verbeterde relatie verzorgende

De onderzoekers denken dat live muziek een betaalbare manier van aanvullende ouderenzorg is. Het leidt tot beter menselijk contact, communicatie, meer positieve en minder negatieve emoties en tot een verbeterde zorgrelatie tussen bewoner en verzorgende.

   

Bron: Patient Education and counselling

foto: ANP

1 REACTIE

  1. Mooi artikel, zijn er nog recentere artikelen aangaande kleinschalige livemuziek in huiskamers met mensen met (een vorm van) dementie?

    Sindskort speel ik met andere mensen uit de zorg in huiskamers (www.dena-huiskamerconcert.nl), mooi om te zien wat er tijdens die huiskamerconcerten gebeurd!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.