Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dementerende moet zelf kunnen kiezen tussen huisarts of specialist’

Een dementerende patiënt moet zelf kunnen kiezen of hij of zij door een specialist of een huisarts wordt behandeld.

Dit stelt het Radboud Alzheimer Centrum. Recent onderzoek aan het centrum wijst uit dat er geen verschil is tussen de behandeling door een huisarts of een specialist. Daarom moet de zorgbehoefte van de patiënt leidend zijn voor de keuze die wordt gemaakt, aldus het centrum.

 

Onderzoek

Aan het onderzoek deden 175 dementiepatiënten bij wie net dementie geconstateerd was mee. Het toeval bepaalde wie daarna voor de behandeling werd toegewezen aan de eigen huisarts of aan een geheugenpolikliniek of Alzheimercentrum. Zestig procent van de patiënten had een dementie van het Alzheimer-type, waarbij de meeste patiënten een milde tot matige dementie hadden. 

 

Verschil huisarts en specialist

Verassend genoeg was er geen verschil in de kwaliteit van leven van de patiënten en de belasting van de mantelzorgers na zes en twaalf maanden, wanneer de patiënten door een huisarts of een specialist werden behandeld. Wel was er een duidelijk verschil in de manier waarop huisarts en specialist hun patiënten behandelen. Olde Rikkert: ‘Specialisten op geheugenpoliklinieken wisselen bijvoorbeeld veel minder van medicatie en bouwen de medicatie ook langzamer op met goede monitoring. Huisartsen regelden daarentegen meer thuiszorg om de patiënt te ondersteunen.’

 

Behoefte is bepalend
Vaak wordt aangenomen dat de behandeling van chronische ziekten het beste en goedkoopste in de eerste lijn kan plaatsvinden. Het multicenter onderzoek van het Radboud Alzheimer Centrum, dat online is verschenen in het gezaghebbende medische tijdschrift British Medical Journal, spreekt dat nu dus tegen.

 

Bron: Radboud Alzheimer Centrum

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.