Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Dementerenden op SEH mogen sneller naar huis

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vormt een speciaal team dat ouderen met dementie thuis gaat verzorgen. Het team gaat op 1 januari van start.
thuis.jpg
Kwetsbare ouderen lopen in het ziekenhuis meer risico op complicaties zoals delier

Dit meldt NOS. Ouderen met dementie lopen in het ziekenhuis meer risico om te vallen of een infectie op te lopen. Een deel van de ouderen die zich na 1 januari bij de spoedeisende hulp melden, mag daarna weer snel naar huis. Daar krijgen ze acute zorg krijgen van een speciaal team van het UMCG. Het is de bedoeling dat de leden van het team nauw met elkaar gaan samenwerken. De protocollen voor onder meer hulpmiddelen en medicatie worden beter op elkaar afgestemd. Volgens het UMCG blijft het ziekenhuis wel de hoofdbehandelaar.

Geen extra personeel 

Ziekenhuizen leveren soms al zorg aan huis, maar vaak pas na een opname. Volgens het UMCG gaat dit een stap verder. Er wordt nu sneller thuis hulp geboden. Voor het project is geen extra personeel nodig, zegt het ziekenhuis. De hulpverlening wordt alleen anders georganiseerd. Klinisch geriater en internist ouderengeneeskunde Sophia de Rooij onderzoekt onder welke voorwaarden medische zorg thuis een volwaardig alternatief kan zijn voor een ziekenhuisopname.

Delier 

Kwetsbare ouderen, al dan niet reeds bekend met geheugenproblemen, die acuut in het ziekenhuis worden opgenomen vormen binnen het ziekenhuis een groeiende groep. De oorzaken van acute ziekenhuisopname liggen vooral in een exacerbatie van chronische ziekten zoals hartfalen en COPD of infecties zoals longontsteking en blaasontsteking. Uit onderzoek is bekend dat deze groep patiënten gevoeliger voor complicaties zoals delier, vallen, ondervoeding en infectiegevaar en ook is duidelijk geworden dat zij qua uitkomsten van ziekenhuisbehandeling vaker te maken krijgen met functieverlies, verlies van zelfredzaamheid, verpleeghuisopname en vroegtijdige sterfte.

Hospital at home 

In 1985 is reeds het H@H (Hospital at Home) concept ontwikkeld. Deze methode combineert een medisch diagnostisch onderzoek in het ziekenhuis met een behandeltraject thuis dat kwalitatief vergelijkbaar is met de zorg die een acuut zieke patiënt in het ziekenhuis zou ontvangen. Onderzoek elders heeft aangetoond dat H@H leidt tot minder sterfte, meer kwaliteit van leven, minder kosten en minder functieverlies. In dit project wordt onderzocht of deze behandeling ook in Nederland geschikt is als alternatief voor de ziekenhuisbehandeling van kwetsbare ouderen met geheugenproblemen.

Promotieonderzoek

Het project H@H bestaat uit verschillende deelprojecten waarbinnen ook interventies worden ontwikkeld om zorg voor ouderen en hun mantelzorgers te verbeteren. De eerste maanden van het project werden uitgetrokken voor een verkenning van de literatuur en de praktijk: welke instrumenten en modellen zijn beschikbaar die kunnen helpen bij de ontwikkeling van een Nederlands H@H zorgprogramma? Het tweede jaar wordt benut om mede op basis hiervan een gerandomiseerde studie te ontwikkelen. Hiervoor worden eerst verschillende pilots uitgevoerd om (onderdelen van) het zorgprogramma in de praktijk te ontwikkelen en te testen. De laatste jaren van het promotietraject worden gebruikt om de waarde van het H@H-zorgprogramma op grootschalige wijze in de praktijk binnen deze interventieprojecten te onderzoeken en het proefschrift af te ronden.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Goed project : Hospital at home !
    Ik hoop, dat er ook goede voorlichting aan naaste fam. en directe mantelzorg bij dit project hoort. Fam. en mantelzorgers regelen meestal een bezoek aan de SEH uit zorg voor hun zorgvrager en willen dan vaak beslist een opname. Helaas is men zich niet bewust van de daarbij behorende risico's. Deze ervaring heb ik teneminste vaak op de afdeling acute zorg interne geneeskiunde, waar ik werk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.