Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dementerenden vallen sneller door SSRI’s

SSRI’s geven een verhoogd risico op valincidenten bij demente verpleeghuisbewoners. Een dosering van 1,00 DDD zou al een drievoudig verhoogd risico geven.
Dementerenden vallen sneller door SSRI's

De combinatie van SSRI’s met hypnotica of sedativa maakt de kans op vallen nog groter. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door bewegingswetenschapper dr. Carolyn S. Sterke, onderzoeker aan de afdeling geriatrische geneeskunde van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De studie is gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology.

Medicijngebruik en valincidenten
De onderzoekers analyseerden gegevens over dagelijkse medicijngebruik en valincidenten van 248 demente bewoners van psychogeriatrisch verpleeghuis Smeetsland in Rotterdam. Verzameling van deze gegevens vond plaats tussen 1 januari 2006 en 1 januari 2008 (in totaal komt dat neer op 85.074 persoonsdagen). Op 13.729 dagen werden antidepressiva gebruikt (16 procent). SSRI’s namen hiervan het grootste deel, 11.105 dagen, voor hun rekening. In totaal vielen 152 van de 248 verpleeghuisbewoners 683 keer. Omgerekend kwam dat neer op 2,9 valincidenten per persoonsjaar, 38 personen vielen één keer en 114 personen vielen regelmatig.

Meer valincidenten bij SSRI’s
Verwondingen en sterfte traden op bij 220 valpartijen: 10 keer was sprake van een heupfractuur, 11 keer trad een andere fractuur op, en 198 valincidenten veroorzaakten verwondingen als zwellingen en open wonden. Eén persoon overleed na een val. Het risico op een val met een verwonding als gevolg bleek bij SSRI-gebruikers driemaal zo hoog als bij niet-SSRI-gebruikers. De onderzoekers stelden dat zelfs lage doseringen van SSRI’s de kans op een val verhogen. Die kans wordt drie keer zo hoog bij een SSRI-dosering van 1,00 DDD. De combinatie van een SSRI met hypnotica of sedativa zorgt voor een verdere verhoging van dit risico.

Pharmaceutisch Weekblad
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.