Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Dementie is terminale ziekte

Vergevorderde dementie gaat vaak gepaard met infectieuze aandoeningen en eetproblemen, en heeft een hoge mortaliteit binnen zes maanden.
Dementie is terminale ziekte

De ziekte moet dus als een terminale ziekte worden beschouwd. en als zodanig worden behandeld. Dat concluderen Susan Mitchell c.s. in The New England Journal of Medicine op basis van resultaten van een prospectieve studie bij verpleeghuisbewoners.

Overlevingsduur
Hierin werden 323 patiënten met ernstige dementie gedurende achttien maanden gevolgd. De patiënten waren opgenomen in een van 22 verpleeghuizen in een gebied rondom Boston (Verenigde Staten). Bijna 55 procent van de patiënten overleed in de onderzoeksperiode, in het eerste halfjaar was al 25 procent van de patiënten overleden. De overlevingsduur – mediaan 478 dagen – is vergelijkbaar met de overleving van mensen met terminale kanker.

Palliatief beleid
In de maanden voorafgaand aan de dood traden aandoeningen vaak op als eetproblemen, pneumonie en koorts. Hiervoor ondergingen de patiënten veel belastende behandelingen, waarvan het voordeel twijfelachtig was. De bewindvoerders van de patiënten hadden daarin een belangrijke rol: wanneer zij op de hoogte waren van de slechte prognose en het verwachte beloop, dan werd vaker gekozen voor een palliatief beleid en niet uitvoeren van belastende behandelingen.

Zorg in een hospice
In een commentaar beschrijft Greg Sachs, professor Geriatrie aan de universiteit van Indiana, dat de behandeling van demente mensen in de afgelopen vijftig jaar amper is veranderd. Hij onderstreept Mitchells conclusie en pleit ervoor dat patiënten met een vergevorderd dementieel beeld net als andere terminaal zieke patiënten, in aanmerking komen voor palliatieve zorg in een hospice.

Artsennet.nl
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

  1. Ik vindt dit een beetje triest en ben er bang van dat er voor alle dementerende bejaarden, vergevorderd of niet, hetzelfde lot wacht.
    Er zijn nog ziekten naast kanker en dementie, die eetlustproblemen, koorts en pneumonie met zich kunnen meebrengen, voor deze binnenkort ook hetzelfde lot ?
    Ik vind dat iedereen het recht moet hebben op zijn tijd van leven, en men daar niet steeds zou moeten willen ingrijpen. Is dit wel de wens van vele dementerende bejaarden, die niet meer weerbaar genoeg zijn om dit voor zichzelf uit te maken ?
    Zijn ze een te dure zorg geworden ? Plaatsgebrek ? Te weinig personeel werkt zoiets dergelijks in de hand !Help, hopelijk wordt ik niet dement!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.