Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dementerenden kunnen nieuwe dingen leren’

Mensen met dementie kunnen nog steeds nieuwe dingen leren, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Maar wat kunnen verpleegkundigen in de praktijk met dit nieuwe inzicht?
'Dementerenden kunnen nieuwe dingen leren'
Foto: ANP / Marco Hofste

Frans Hoogeveen, lector psychogeriatrie aan de Haagse Hogeschool, legt het uit tijdens zijn workshop op het TvZ congres Innoveren is te leren.

Waar gaat uw workshop over?

Het lerend vermogen van mensen met dementie. Kunnen zij profiteren van dingen die ze vroeger hebben geleerd? Kunnen zij oude vaardigheden die zij zijn verloren opnieuw aanleren? Kunnen zij nog nieuwe dingen leren?

Wat is hier vernieuwend aan voor de verpleging?

De verpleging kan gebruik maken van een nieuw inzicht: mensen met dementie kunnen nog wel degelijk dingen leren. Maar hoe pas je dat inzicht toe?

Wat gaan de deelnemers leren tijdens deze workshop?

De deelnemers gaan leren over geheugen en leerprocessen bij mensen met dementie. Ze krijgen voorbeelden van hoe je het lerend vermogen van mensen met dementie kunt aanspreken en kunt benutten.

Wat hoopt u dat ze meenemen naar de werkvloer?

Enthousiasme voor het onderwerp. Nieuwe inzichten die zij gaan delen met collega’s. En natuurlijk het voornemen de nieuwe inzichten in de praktijk te brengen.

Frans Hoogeveen is lector psychogeriatrie aan de Haagse Hogeschool en gz-psycholoog. Tevens is hij hoofdredacteur van DENKBEELD, tijdschrift voor psychogeriatrie. Samen met drie collega’s schreef hij het boek ‘Opnieuw geleerd, oud gedaan: over lerend vermogen van mensen met dementie’. Hij promoveerde aan de Universiteit Leiden op onderzoek naar ontwikkelingsstoornissen.

Verruim je verpleegkundige visie op het TvZ-congres Innoveren is te leren. Het congres vindt plaats op woensdag 13 november in congrescentrum de Reehorst te Ede. En let op: vroegboekers profiteren van een aantrekkelijke korting. Schrijf je dus voor 16 oktober nog in!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.