Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dementie Verhalenbank verzamelt persoonlijke verhalen

Mensen met dementie, hun mantelzorgers, verzorgenden en verpleegkundigen kunnen hun verhaal kwijt op het online platform Dementie Verhalenbank.
dementieverhalenbank.jpg
Foto: Fotolia

Bij de Dementie Verhalenbank worden verhalen verzameld die gemaild worden, maar er worden ook mensen geïnterviewd. Zoals Gerard Smit, een hersenwetenschapper die de ziekte van Alzheimer heeft. Samen met zijn vrouw Liz Cramer hebben zij mensen uit hun omgeving gevraagd om hen te ondersteunen bij dit proces, zo vertellen zij in actualiteitenprogramma EenVandaag

Verhalen geanalyseerd 

De verhalen zijn bedoeld tot steun en inspiratie voor andere mensen met dementie, hun mantelzorgers en verzorgenden. Maar dienen ook een ander doel: ze zullen geanalyseerd worden door onder andere initiatiefnemer hoogleraar langdurige zorg Anne Mei The, in de Proeftuin Dementie van Kwadrantgroep. Verbanden worden gezocht, en op de knelpunten wordt op creatieve wijze oplossingen bedacht.

Er zijn veel inspirerende initiatieven voor mensen met dementie Klik hier voor 10 mooie ideeën>>

 

Anne Mei The denkt ook zeker dat verzorgenden en verpleegkundigen nieuwe inzichten kunnen krijgen door het lezen van de verhalen: ‘Zelfs ik, die me al jarenlang verdiep in dementie, las nieuwe dingen. Zoals de eenzaamheid waar iemand met dementie mee te maken krijgt. Als je dementeert, is het belangrijk dat je het gevoel hebt dat je erbij hoort, en als gelijkwaardige behandeld wordt. En dat gebeurt niet altijd.’ 

Klik hier om de Dementie Verhalenbank te bekijken.

Klik hier voor een video van EenVandaag, waarin Gerard Smit en zijn vrouw Liz vertellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.