Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dementieproces is terug te draaien’

Hersenaandoeningen zoals dementie of de ziekte van Alzheimer zijn gedeeltelijk omkeerbaar door het doen van oefeningen of het slikken van bepaalde medicijnen. Dat blijkt uit een onderzoek met proefdieren aan de technische universiteit van het Amerikaanse Massachusetts.

De meeste behandelingen van dementie zijn momenteel gericht op de vroege fases van de ziekte, maar uit het onderzoek dat in het blad Nature is gepubliceerd zou blijken dat ook vergaande hersenbeschadigingen gedeeltelijk kunnen worden teruggedraaid, aldus de BBC.

Stimulerend speelgoed
De onderzoekers gebruikten genetisch gemanipuleerde muizen met een hersenaandoening. Voordat de ziekte bij de dieren werd ‘geactiveerd’ werden hen verscheidene trucjes geleerd. Zes weken nadat de dieren ziek waren gemaakt, konden de meeste muizen zich de trucjes niet meer herinneren. Enkele dieren werden vervolgens in een kooi gezet met ‘stimulerend’ speelgoed.

Herinneren
Na enige tijd bleek dat de muizen zich opnieuw de trucjes konden herinneren en ook beter bleken in het leren van nieuwe dingen dan de controlegroep . Een andere groep zieke muizen kreeg het medicijn HDAC toegediend. Zij bleken na enige tijd over dezelfde mogelijkheden te beschikken als de muizen die door middel van speelgoed en dergelijke stimulansen hun hersenen weer hadden ontwikkeld.

‘Van verliezen geen sprake’
Een van de onderzoekers denkt dat mensen met een hersenaandoening hun geheugen niet ‘verliezen’, maar dat de herinneringen als gevolg van de ziekte niet toegankelijk zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.