Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Depressie na beroerte sneller op te sporen

Patiënten met een beroerte revalideren slechter als ze depressief zijn. Dankzij het promotieonderzoek van Janneke de Man-van Ginkel kunnen zorgmedewerkers deze mensen eerder opsporen en ze extra stimuleren.

Dit meldt UMC Utrecht. De Man-van Ginkel promoveert op 30 augustus aan het UMC Utrecht.

 

Goede revalidatie
Eenderde van de mensen die een beroerte doormaken, kampt daarna met depressieve symptomen. Ze zijn lusteloos en hebben geen moed om wat te ondernemen, wat funest is voor een goede revalidatie. Maar depressie na een beroerte wordt vaak niet gesignaleerd. In haar promotieonderzoek probeerde verpleegkundige en verplegingswetenschapper Janneke de Man-van Ginkel depressie snel op te sporen.

 

Eerder depressie gehad
Patiënten liggen te kort in het ziekenhuis om daar de diagnose al te stellen. De Man analyseerde daarom 400 patiënten met een beroerte zes weken nadat ze uit het ziekenhuis ontslagen waren. Ze zocht naar factoren die het optreden van een depressie later voorspellen. De belangrijkste voorspeller blijkt te zijn of patiënten al eerder een depressie of psychische ziekte gehad hebben.

Depressie voorspellen
De resultaten verwerkte De Man in een vragenlijst, de DePreS. Daarmee kan in de eerste week na de beroerte het risico op depressie in de tweede maand na de beroerte worden voorspeld. Als uit hieruit een verhoogd risico blijkt, kan tijdens de nacontrole of tijdens de revalidatiebehandeling met een uitgebreidere vragenlijst het ontstaan van depressie worden vastgesteld. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 40.000 mensen een beroerte. Het UMC Utrecht behandelt ongeveer 500 van zulke patiënten per jaar.

Bron: UMC Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.