Bij zorginfecties gaat het om infecties die iemand oploopt tijdens het in zorg zijn. Knelpunten blijken te liggen op het gebied van signalering, preventie en behandeling van die infecties.
Negatief rolmodel
Zo blijkt uit de knelpuntenanalyse dat bij verpleegkundigen en verzorgenden nog vaak sprake is van een tekort aan kennis/vaardigheden over preventief handelen, het verkeerd inschatten van risico’s en gemakzucht als het gaat om infecties en het voorkomen ervan. Daarnaast vinden zij het lastig om collega’s aan te spreken op gedrag en zien zij in hun team veel negatieve rolmodellen. In veel teams is infectiepreventie niet nadrukkelijk benoemd tot teamverantwoordelijkheid. De onderzoekers bevelen dan ook aan om dit wel te doen.
– Kennistekort
– Tijdgebrek
– Vergeten
– Verkeerd inschatten van besmettingsrisico
– Droge handen krijgen
– De gevolgen van besmetting onderschatten
Beleid en middelen
Ook ervaren verpleegkundigen en verzorgenden een gebrek aan toegang tot richtlijnen, vinden zij richtlijnen te versnipperd of zelfs helemaal ontbreken in de organisatie. Zij missen soms ook een helder infectiepreventiebeleid vanuit de organisatie, inclusief het beschikbaar stellen van voldoende en goede middelen en materialen en bijscholing. Omdat teamleiders steeds verder van de afdelingen af komen te staan, ervaren verpleegkundigen al snel een gebrek aan leiderschap op het gebied van infectiepreventie. De onderzoekers adviseren om een formele leider aan te wijzen die zich bezighoudt met monitoring en ondersteuning, en om samen te zorgen voor meer positieve rolmodellen.
Ziekenhuizen
Per jaar lopen ruim 74.000 zorgvragers een zorginfectie op en daarmee zijn zorginfecties één van de negen meest voorkomende zorgproblemen (IGZ, 2016). Vooral in ziekenhuizen komen verpleegkundigen en verzorgenden dagelijks met zorginfecties in aanraking. Beroepsvereniging V&VN gaf opdracht tot de knelpuntenanalyse aan ZonMw. De uitvoering lag bij NIVEL en IQ healthcare. Literatuurstudies en vragenlijstonderzoek onder 1822 V&VN-panelleden (914 deelnemers) maakten deel uit van de analyse. Het onderzoek is hier te downloaden.
U schreef: Beroepsvereniging V&VN gaf opdracht tot de knelpuntenanalyse aan ZonMw. De uitvoering lag bij NIVEL en IQ healthcare. Literatuurstudies en vragenlijstonderzoek onder 1822 V&VN-panelleden (914 deelnemers) maakten deel uit van de analyse.
Wat is de naam van dit onderzoek en waar kan ik dit onderzoek vinden?
Hoi Mrinkii! Dank voor je reactie, goede vraag. Ik zal de link zo ook nog even toevoegen in de tekst, maar bij deze alvast: http://www.iqhealthcare.nl/nl/kennisbank/rapporten/v/verpleegkundig-en-verzorgend-handelen-bij-zorginfecties-een-knelpuntenanalyse/
Vriendelijke groet, Brenda (redactie Nursing)
Bedankt! Mijn afstudeeronderzoek gaat over dit zelfde onderwerp dus dit artikel kan ik goed gebruiken.
Ik ervaar dat ik het lastig vind om te ervaren dat dit stuk vol staat van het woord ervaren. Daarbij ervaar ik dat ik het moeilijk vind om de auteur aan te spreken op het feit dat ik ervaar dat ik het en slecht en slordig geschreven stuk vind.