Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deze vragen kun je het beste stellen bij je sollicitatie

Je hebt je op elke mogelijke vraag voorbereid voor je sollicitatiegesprek. Je motivatie voor deze functie, je sterke kanten, je minder goede kanten, wat zou je doen als... Maar wat wil je zelf eigenlijk weten? Misschien wel het belangrijkste onderdeel van het hele gesprek.
solli

Veel sollicitanten verspelen hun kans om zelf een vraag te stellen tijdens het sollicitatiegesprek volgens Skip Freeman, een Amerikaanse deskundige op het gebied van headhunting. Aan het einde van vrijwel elk gesprek krijg je de gelegenheid om zelf vragen te stellen. De meeste kandidaten zeggen dan iets betekenisloos als, ‘Nee hoor, ik heb echt geen vragen.’ Of: ‘Al mijn vragen zijn tijdens het gesprek al beantwoord.’

 

Gemiste kans
Volgens Freeman is het een gemiste kans om zelf geen vragen te stellen. In commerciële branches kan het zelfs de reden zijn om je niet door te laten gaan naar de volgende sollicitatieronde. Dat weet hij uit zijn ervaringen als headhunter voor honderden sollicitanten en werkgevers.

 

Antwoord
De perfecte vraag bestaat niet. Maar als Freeman een sollicitant coacht voor een gesprek, leert hij ze altijd een antwoord met ongeveer de volgende strekking: ‘Stel dat uw keuze op mij valt en ik wil graag voor uw organisatie werken. Na een jaar houden we een evaluatiegesprek. Wat zou ik binnen dat jaar bereikt moeten hebben om het gesprek zo goed mogelijk af te ronden? Waardoor zou u zeker weten dat u een goede kandidaat in dienst heeft genomen?’

 

Volgens Freeman zijn veel managers zo onder de indruk van deze vraag, dat ze de kandidaat direct aannemen.

 

Inhoudelijke vragen
Probeer met je vragen te achterhalen of de organisatie bij jou en je kwaliteiten past, adviseert Amerikaanse Human Resources-expert Alison Doyle. Zij adviseert daarom meer inhoudelijke vragen zoals:

 

 • Hou zou een typische werkdag eruit zien voor deze functie?
 • Gaat het om een nieuwe vacature? Zo niet, wat doet degene nu die eerst deze functie bekleedde?
 • Hoeveel mensen werken op deze afdeling?
 • Kan ik de teamleider ontmoeten als u mij deze functie aanbiedt?
 • Wat vindt u zelf prettig aan werken binnen deze organisatie?
 • Wilt u misschien referenties?
 • Als u mij kiest, wanneer wilt u dan dat ik begin met werken?
 • Kan ik nog andere vragen voor u beantwoorden?

 

 

Foute vragen
Vragen die je zeker niet moet stellen volgens Doyle:

 • Als ik deze baan krijg, wanneer kan ik dan vrij nemen? (Wacht met dit soort vragen tot je een contract aangeboden krijgt.)
 • Als ik deze baan krijg, kan ik dan mijn rooster wijzigen? (Als je nog niet weet of de werktijden haalbaar zijn, begin er dan niet nu over…)
 • Krijg ik de baan? (Wees niet ongeduldig, je hoort het vanzelf.)

 

Bron: Skip Freeman, About.com

Foto: Cynthia Bol (ANP) – Banenmarkt van het CWI

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.