Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deze zomer duidelijkheid over casemanagement dementie

Zorgverzekeraars moeten half april een voorstel hebben over eenduidige inkoopafspraken over casemanagement dementie. Verder moet deze zomer duidelijk worden wat de werkwijze en inhoud is van casemanagement dementie. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer.
1-van-rijn-272x272.jpg
Martin van Rijn wil snel consensus over casemanagement dementie.

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) informeerde de Kamer per brief over het Actieplan casemanagement dementie. Dit plan moet ervoor zorgen dat casemanagement dementie beschikbaar is en blijft voor iedereen die het nodig heeft. Hiervoor ‘moeten nog verschillende stappen gezet worden’, schrijft Van Rijn.

Panelbijeenkomsten

Van Rijn wil dat het Zorginstituut en V&VN rond de zomer panelbijeenkomsten organiseren met ervaren professionals over het functie- en competentieprofiel voor casemanagement. Vervolgens bekijken opleiders hoe zij dit kunnen inbedden in de opleidingen casemanagement dementie. Ook de Zorgstandaard Dementie moet vernieuwd worden. Dit draagt hij over aan het praktijkverbeterprogramma ‘Dementiezorg voor elkaar’.

Consensus

Volgens Van Rijn is er nog geen consensus over wat goed casemanagement is en wie deze zorg zou moeten leveren. Bij de ene organisatie is dit bijvoorbeeld een gespecialiseerde casemanager, bij de andere is dit een wijkverpleegkundige, eventueel gecoacht door een casemanager. ‘Deze variëteit in modellen hoeft niet tot problemen te leiden, mits alle modellen aan een duidelijke standaard voldoen’, aldus Van Rijn in de voortgangsbrief.

‘Aanspraak casemanager dementie niet nodig’
Volgens de NZa is een aparte bekostiging voor de casemanager dementie niet nodig. V&VN is het daarmee eens, Alzheimer Nederland niet. Lees meer >>

Inkoopbeleid zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars moeten vanaf 2018 dezelfde inkoopafspraken hebben over casemanagement dementie. Hiervoor moeten zij half april een voorstel op tafel leggen. Van Rijn wil dat de zorgverzekeraars hierin de ervaringen meenemen van ketenregisseurs.

Dubbel werk

Wijkverpleegkundige Joke Bijl maakt zich al een tijd zorgen over het beleid rond casemanagement dementie. Zij hoopt dat de zorgverzekeraars dit niet meer gaan financieren uit de pot voor de wijkverpleging maar uit een eigen pot voor casemanagement. ‘Als een geriater de diagnose dementie stelt, is het lastig om een casemanager dementie in te schakelen. Vaststaat dat de casemanager een hbo-opgeleide professional moet zijn. Maar alleen de wijkverpleegkundige mag de indicatie stellen, terwijl casemanagers in sommige regio’s zijn opgeleid als hbo-maatschappelijk werker. Zij kunnen de indicatie dus niet stellen en krijgen de financiering niet rond –  dat moet de wijkverpleegkundige dan weer doen.  Die is zo’n drie uur bezig met het opstellen van een zorgplan waar in staat dat de maatschappelijk werker  (casemanager dementie) het gaat uitvoeren. En die (casemanager dementie) maatschappelijk werker moet weer een eigen zorgplan maken voor het casemanagement. Allemaal dubbel werk en niet efficiënt.’

‘Veel te verbeteren’

Inmiddels kampt de organisatie van Bijl met een tekort aan casemanagement, maar ook met een groot tekort aan wijkverpleegkundigen. ‘Er valt dus nog heel veel te verbeteren in de zorg voor mensen met dementie en hun naasten,’ aldus Bijl. ‘Ik pleit voor een goede opgeleide casemanager, met een eenduidige opleiding volgens de Zorgstandaard Dementie. Als een deel daarvan opgeleid is als maatschappelijk werker, dan accepteer ik dat liever dan geen casemanagement. We moeten ook kijken naar de mogelijkheden die er nu zijn.’

Casemanager dementie levert grote kostenbesparing op
Wanneer casemanagers thuiswonende mensen met dementie begeleiden, levert dat de samenleving besparingen op van meer dan tienduizend euro per patiënt per jaar >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.