Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diabeet zelfstandiger door online hulpmiddel

Diabetici worden mogelijk minder afhankelijk van verpleegkundigen en artsen dankzij een nieuw online behandelprogramma, MijnDialog, voor mensen met diabetes type 2.
Diabeet zelfstandiger door online hulpmiddel

Met het programma MijnDialog meet de patiënt zijn nuchtere glucose om die vervolgens in te voeren in het programma. Op basis daarvan wordt de insulinedosering aangepast. Als de glucosewaarde afwijkend is wordt door het programma specifiek naar de reden gevraagd en aan de hand daarvan de dosering aangepast. De patiënt vult bijvoorbeeld in dat hij teveel koolhydraten heeft binnengekregen of dat hij minder sportte dan normaal. Het programma past het advies hier op aan. Artsen en verpleegkundigen kijken mee en bespreken de voortgang via het programma of telefonisch.

Glucosewaarden
Als de nuchtere bloedwaarden na een paar weken stabiel blijven ‘vraagt’ het programma naar glucosewaarden gedurende de dag waar de patiënt ook weer adviezen over krijgt. Als de glucosewaarden een aantal weken stabiel zijn, is de patiënt goed ingesteld. 

Gratis
Het programma is ontwikkeld door hoogleraar huisartsgeneeskunde Giel Nijpels, werkzaam in het VUmc, in samenwerking met Curavista, een bedrijf dat zelfmanagementprogramma’s ontwikkelt voor de zorg. Het is getest door diabetici binnen het VUmc, en sinds kort ook buiten het ziekenhuis beschikbaar. Het programma is gratis.

Minder thuiszorg
Volgens de ontwikkelaars hebben diabetici door het programma mogelijk minder zorg nodig van thuiszorg en diabetespoliklinieken, wat in deze tijden van bezuinigingen en crisis een mooi bijkomend voordeel is.

Zorgvisie en Curavista
Door: Redactie Nursing, Arjanne Aleman

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.