Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diabetes en depressie: tweerichtingsverkeer

Het verband tussen diabetes en depressie werkt in twee richtingen. Dat is voor het eerst aangetoond in een prospectief onderzoek van Harvard School of Public Health dat is gepubliceerd in Archives of Internal Medicine.
Diabetes en depressie: tweerichtingsverkeer

Voor het onderzoek kregen ruim 65 duizend vrouwen die in 1996 tussen 50 en 75 jaar waren, een vragenlijst over hun medische geschiedenis en hun gezondheidstoestand op dat moment. Daarna peilden vervolgvragenlijsten iedere twee jaar tot aan 2006 de aanwezigheid van een depressie en of er diabetes was gediagnostiseerd.

Vice versa
In de tien jaar follow up kregen in totaal 2844 vrouwen type 2 diabetes en 7415 vrouwen een depressie. Na correctie op andere mogelijke risicofactoren zoals mate van lichaamsbeweging en BMI hadden vrouwen met depressie 17 procent meer kans op diabetes dan gezonde vrouwen. Namen deze depressieve vrouwen ook antidepressiva, dan was de kans op diabetes 25 procent groter. Andersom hadden vrouwen met diabetes 29 procent meer kans op het ontwikkelen van een depressie, na correctie op andere risicofactoren. Gebruikten ze insuline voor de behandeling van de diabetes, dan was het extra risico op depressie 53 procent.

Ernst
Volgens onderzoeker An Pan, geeft dit onderzoek extra bewijs voor de wederzijdse relatie tussen depressie en diabetes. Vooral ook omdat de omvang van het extra risico meebeweegt met de ernst van beide aandoeningen en de onafhankelijkheid van sociaal-economische status, leefstijlfactoren en voeding.

Stress
De auteurs van het onderzoek denken dat er een relatie tussen diabetes en stress bestaat. Dan gaat het om verschillende vormen van stress: vanwege de biochemische veranderingen door de diabetes en de behandeling ervan en vanwege de stress van het leven met diabetes en het risico op diabetescomplicaties.

Mednet
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.