Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diabetes leidt tot hersenschade

Diabetes type II kan niet alleen leiden tot nierschade, netvliesproblemen of doorbloedingsproblemen in de voeten. Het wordt steeds duidelijker dat een hoge bloedsuikerspiegel negatieve effecten heeft op de hersenen, zo meldt UMC Utrecht.

 

Diabetes leidt tot hersenschade

Diabetes verhoogt bijvoorbeeld de kans op dementie met anderhalf tot twee maal. In haar promotieonderzoek vroeg neuropsycholoog Esther van den Berg zich af welke mensen met diabetes meer kans lopen op cognitieve problemen. De verwachting was dat risicofactoren voor hart- en vaatziekten een belangrijke voorspeller vormen voor hersenproblemen; deze factoren vergroten immers ook de kans op diabetes.

Metabool syndroom
Van den Berg vergeleek daarom drie groepen ouderen: patiënten met diabetes type II, mensen met het metabool syndroom (hoge bloeddruk, hoog cholesterol en overgewicht) en gezonde controles. Van al deze mensen analyseerde ze het geheugen, mentale traagheid en flexibiliteit. Het blijkt dat zowel patiënten met diabetes als mensen met het metabool syndroom slechter presteren dan de controlegroep. Esther van den Berg promoveerde op 15 september 2009 op dit onderwerp aan het UMC Utrecht.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.