Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diabetes op loer voor vrouw met hoge bloeddruk

Vrouwen met een hoge bloeddruk hebben drie keer zoveel kans om diabetes te krijgen dan hun seksegenoten met een lage bloeddruk.

Dat blijkt uit een van de grootste studies door een aantal Amerikaanse universiteiten om het verband tussen hoge bloeddruk en diabetes te onderzoeken. De resultaten staan in het European Heart Journal.

Vier groepen

Aan het onderzoek namen 38.000 vrouwen werkzaam in de gezondheidszorg deel. Bij aanvang van het onderzoek in 1993 had geen van hen diabetes of hart- en vaatziekten. De vrouwen werden gevolgd tot maart 2004. De vrouwen werden verdeeld in vier groepen: een optimale bloeddruk (< 75/120 mmHg), een normale bloeddruk (75-84 mmHg/120-129 mmHg), hoge normale bloeddruk (85-89 mmHg/130-139 mmHg) en verhoogde bloeddruk (> 90 mm/140 mmHg).

Obesitas

Na tien haar had respectievelijk 1,4%, 2,9%, 5,7% en 9,4% van de vrouwen diabetes type 2 ontwikkeld. Vrouwen met een hoge bloeddruk bleken driemaal zoveel kans op diabetes te hebben. Het maakt voor deze verhouding niet uit of ze een normaal gewicht hadden, overgewicht, of obesitas.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.