Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Diabetesmedicatie kan gangreen van Fournier veroorzaken

Er zijn meldingen van gangreen van Fournier bij gebruik van SGLT2-remmers met de werkzame stof canagliflozine, dapagliflozine, empagliflozine of ertugliflozine.

Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Gangreen van Fournier is een zeldzame, maar ernstige en mogelijk levensbedreigende infectie. Het Risico op gangreen van Fournier wordt ook opgenomen in de bijsluiter. SGLT2-remmers zijn bloedglucoseverlagende middelen, die worden gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2. Om welke medicijnen het gaat vind je in dit overzicht. Vermoed je gangreen van Fournier bij een cliënt? Overleg dan onmiddellijk met een arts.

Gangreen van Fournier is een zeldzame, maar ernstige aandoening waarbij het lichaamsweefsel van de geslachtsorganen en het gebied daaromheen afsterft. Onlangs verscheen in Nursing een wondcasus over deze aandoening. 

Gangreen van Fournier

Het gangreen van Fournier begint met lokaal oedeem, erytheem en pijn, koorts en koude rillingen. Vaak treedt er subcutaan emfyseem op door gasvormende bacteriën. Aanvankelijk is er weinig te zien aan de huid, later ontstaan cyanose en blaarvorming. Bij progressie van de necrose kan de pijn verminderen. De infectie kan zich snel uitbreiden naar de buikwand en de bovenbenen, en binnen enkele uren leiden tot een septische shock met multi-orgaanfalen.

Agressieve aanpak

Een agressieve aanpak is nodig, bestaande uit hemodynamische stabilisatie, antibiotische behandeling, en acuut chirurgisch ingrijpen (verwijderen van alle necrose onder algehele anesthesie). De spieren zijn meestal niet aangetast, maar huid en subcutis worden meestal verwijderd. Ook het scrotum sneuvelt vaak en soms tevens de gehele penis. De testes hebben een eigen bloedvoorziening en blijven vaak vitaal. Ze kunnen tijdelijk in buik of been worden geplaatst in afwachting van een latere reconstructie. Een suprapubische katheter en stoma kunnen nodig zijn. De patiënten worden meestal opgenomen op de intensive care. Ondanks alle maatregelen is de mortaliteit hoog, ongeveer 50 procent.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.