Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Diabetesmedicijn Avandia van de markt

Het diabetesmedicijn Avandia mag in Europa niet langer worden voorgeschreven aan patiënten met diabetes type 2. Het middel zou het risico op hart- en vaatziekten vergroten.
Diabetesmedicijn Avandia van de markt

Dat heeft de European Medicines Agency (EMA) besloten. De Europese organisatie die medicijnen moet goedkeuren schorst de marktvergunning van rosiglitazon bevattende geneesmiddelen. Het medicijn Avandia is de merknaam voor de stof rosiglitazon dat de bloedsuiker verlaagt bij diabetes type 2. Ook in de combinatiepillen Avandamet en Avaglim komt de stof voor.

Geen acuut gevaar
Het gaat niet om een acuut gevaar of om het snel terugroepen van het geneesmiddel. Er wordt geadviseerd om geen nieuwe of herhaalrecepten uit te schrijven van rosiglitazon bevattende geneesmiddelen. Fabrikant GlaxoSmithKline (GSK) verwacht dat het middel binnen een paar maanden van de markt is.

Medicijn ter vervanging
Volgens Diabetesvereniging Nederland slikken ruim 20.000 Nederlanders met diabetes type 2 het middel. De EMA adviseert om niet direct met het gebruik van Avandia te stoppen. In overleg met de arts moet per patiënt worden beoordeeld welk middel het meest geschikt is ter vervanging. ‘Zo is er het verwante medicijn pioglitazon (merknaam: Actos), dat kan worden overwogen. Dit middel is ook opgenomen in de Nederlandse Huisartsen Genootschap standaard’, zegt Michaela Diamant, hoogleraar diabetologie en directeur van het Diabetescentrum van het VUmc in Amsterdam.

Hartfalen en botbreuken
De afgelopen twee jaar is er veel discussie geweest over het medicijn. Uit verschillende onderzoeken bleek dat in vergelijking met andere middelen het risico op botfracturen en andere hartaandoeningen gemiddeld twee keer wordt verhoogd. Avandia werd daarom al niet meer voorgeschreven aan mensen die al een verhoogd risico hebben op hartfalen of botbreuken. Fabrikant GSK is van mening dat 6 lange termijn studies aantonen dat het risico op hartaanval, beroerte of overlijden niet verhoogd is in vergelijking met andere veel gebruikte bloedsuikerverlagende geneesmiddelen.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.